Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil konzultacije s portugalskim državnim sekretarjem za EU Antunesom

Državni sekretar Marko Štucin je gostil državnega sekretarja za EU v Ministrstvu za zunanje zadeve Portugalske republike Tiaga Antunesa. V ospredju konzultacij so bile aktualne evropske in mednarodne teme, opravljen pa je bil tudi pregled bilateralnega sodelovanja.

Sogovornika sta se zavzela za nadaljnje poglabljanje konstruktivnega in partnerskega sodelovanja med Slovenijo in Portugalsko tako na bilateralni in evropski ravni kot v okviru sredozemskega povezovanja (MED-9). Izpostavila sta interes za nadaljnje poglabljanje političnega dialoga dveh sorodno mislečih držav članic EU, ki delita zavedanje o pomenu vladavine prava za uspešen razvoj evropskih politik.

Sogovornika sta izmenjala tudi poglede o aktualnih razmerah v Ukrajini, vključno z vprašanjem odgovornosti za vojne zločine in o nudenju nadaljnje solidarne podpore Ukrajini. Zavzela sta se za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, saj so napredek in stabilnost regije ter širitev EU z državami regije v našem skupnem interesu. Državni sekretar Štucin je v zvezi s tem posebej poudaril pomen kredibilne širitve politike EU in izpostavil, "da mora regija Zahodnega Balkana ostati geostrateška prioriteta EU".  

Državni sekretar Štucin je s portugalskim gostom obravnaval še druge evropske vsebine, kot so energetska varnost in krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva na globalni ravni, reforma ekonomskega upravljanja in migracijska problematika, pri čemer se je slovenska stran ponovno zavzela za odpravo nadzora na notranjih mejah znotraj schengenskega območja. Sogovornika sta izpostavila tudi interes obeh držav za okrepitev gospodarskega sodelovanja in neposrednih naložb ter pozdravila pozitivno rast blagovne in storitvene menjave kot tudi turistične izmenjave med državama v lanskem letu.