Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrov za kulturo Slovenije in Italije, dr. Aste Vrečko in Gennara Sangiuliana

V ospredju pogovorov delovnega sestanka med ministrico in ministrom, ki sta se jima pridružila tudi župana Nove Gorice in Gorice Samo Turel in Rodolfo Ziberna, so bile priprave na Evropsko prestolnico kulture s sloganom GO! BORDERLESS.

Ministra sta se z županoma in delegacijami najprej srečala na Trgu Evrope, pogovori pa so se nato nadaljevali v novogoriški Občinski palači.

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem poudarila, da je Evropska prestolnica kulture 2025 na odlični poti, da pokaže nove možnosti projekta. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da pri projektu zelo dobro sodelujeta oba župana. Gre za projekt, ki povezuje tako Novo Gorico kot Gorico, regiji na obeh straneh meje in nenazadnje tudi državi, ki imata del skupne zgodovine in kulture.

Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je poudaril, da s slovensko kolegico skupaj promovirata Evropsko prestolnico kulture Nove Gorice in Gorice ter da želita iz teh dveh mest narediti pomembno središče kulture v Evropi.

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel je ministroma predstavil nekaj uspešnih čezmejnih projektov, ki že potekajo v okviru priprav na Evropsko prestolnico kulture, kot so Visavi festival, Filmsko mesto/Cinecitta, Čezmejni operni laboratorij (GO! Borderless Opera Lab) ter željo, da bi na območju Trga Evrope uspeli skupaj vzpostaviti tako imenovano brezmejno območje (angleško Borderless Area), ki bo omogočalo organizacijo čezmejnih prireditev brez podvojene administracije in dvojnih stroškov. To bi bil pomemben korak in vzorčni primer za mnoga druga podobna območja po Evropi.

Ministrica in minister sta se pogovarjala tudi o bližajočem se frankfurtskem knjižnem sejmu, na katerem bo Slovenija oktobra častna gostja, to mesto pa bo prihodnje leto prevzela prav Italija. Beseda je tekla tudi o knjižnem sejmu v Bologni, tam bo Slovenija častna gostja leta 2024.