Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar na konferenci v podporo Mednarodnemu kazenskemu sodišču in preiskavi v Ukrajini

Državni sekretar dr. Igor Šoltes se je v Londonu udeležil mednarodne konference pravosodnih ministrov v podporo Mednarodnemu kazenskemu sodišču in preiskavi situacije v Ukrajini. V nagovoru je poudaril, da je odgovornost mednarodne skupnosti najti rešitev, ki bo prinesla mir v Ukrajino.

»Rusija mora ustaviti svojo agresijo, odgovorne za zločine, storjene med vojno, pa je treba privesti pred sodišče«, je na konferenci poudaril dr. Šoltes in dodal, da Slovenija močno podpira EU in mednarodno skupnost pri prizadevanjih za preprečevanje nekaznovanosti.

Slovenija je lani zagotovila prostovoljni finančni prispevek za posebni sklad tožilstva Mednarodnega kazenskega sodišča, letos pa je ponudila najboljše prakse na področju obravnave otrok, ki so žrtve oziroma priče kaznivih dejanj. Gre za slovenski koncept Varne hiše za otroke (po modelu Barnahus), ki je začela delovati pred nekaj meseci in se je izkazala za zelo učinkovito in uspešno. »Pripravljeni smo deliti svoje izkušnje z vzpostavitvijo podobnega sistema in tako pomagati otrokom v Ukrajini,« je poudaril državni sekretar.

Dodatno prizadevanje Slovenije predstavlja tudi diplomatska konferenca, ki bo organizirana maja letos v Ljubljani, in bo namenjena pogajanjem in dogovoru o Konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Ta bo omogočila skupni okvir medsebojne pravne pomoči za mednarodna kazniva dejanja.

Na današnjem dogodku so se na pobudo Združenega kraljestva ter Nizozemske srečali pravosodni ministri in predstavniki iz 40 držav ter Evropske unije in Sveta Evrope s ciljem zagotoviti nadaljnjo finančno in tehnično podporo tožilstvu Mednarodnega kazenskega sodišča. Ministri za pravosodje držav članic EU so v okviru mednarodne konference sprejeli tudi posebno izjavo (v angleščini), v kateri so ponovili svojo močno podporo Mednarodnemu kazenskemu sodišču.

Državni sekretar dr. Šoltes s portugalsko pravosodno ministrico

Državni sekretar dr. Šoltes s portugalsko pravosodno ministrico

1 / 3