Skoči do osrednje vsebine

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič na odkritju spominskih obeležij v Wittenbergu

Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič se je v petek, 17. marca 2023, v Wittenbergu, na povabilo Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji udeležila slovesnosti ob odkritju spominskih plošč dvema zaslužnima Slovencema in izjemnima izobražencema, Juriju Dalmatinu in Adamu Bohoriču. S tem se bosta njuni imeni za vedno zapisali v evropsko zgodovino reformacije.

Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je na slovesnosti poudarila pomen del Jurija Dalmatina in Adama Bohoriča ter slovenske reformacije k ohranjanju slovenskega jezika in slovenstva nasploh ter k širjenju protestantizma v Sloveniji. »Tu, v Wittenbergu, sta slovenski jezik, najbolj združevalno prvino naše nacionalne identitete, postavila ob bok jezikom tedanjih velikih narodov in temelje slovenstva gradila ne le na stvarnem, ampak tudi na kulturnem in duhovnem področju«. 

Zahvalila se je Evangeličanski cerkvi AV v Republiki Sloveniji, Slovenskemu protestantskemu društvu Primož Trubar, Mestni občini Krško, mestu Wittenberg, Veleposlaništvu Republike Slovenije v Berlinu in vsem, ki so prispevali k organizaciji dogodka.

Veleposlanica dr. Ana Polak Petrič je izpostavila, da sta Slovenija in Nemčija prijateljski državi,ki se spoštujeta in vselej iščeta skupne interese s ciljem ustvariti boljši in pravičnejši svet danes in v prihodnje. Zdi se, da je ta želja že pred 500 leti prav v Wittenbergu gnala tudi slovenske in nemške protestante.