Skoči do osrednje vsebine

Slovesnost ob dnevu Civilne zaščite z zahvalo pripadnikom reševalnih služb ljubljanske regije

V Športni dvorani Domžale je sinoči potekala regijska slovesna podelitev priznanj in nagrad ob nedavnem 1. marcu – dnevu Civilne zaščite. Osrednji govornik na prireditvi je bil državni sekretar za obrambo Rudi Medved.

Osrednja prireditev ob 1. marcu – dnevu Civilne zaščite je letos potekala na Brdu pri Kranju. Zdaj ji sledijo regijske slovesnosti, na katerih se želimo zahvaliti vsem pripadnicam in pripadnikom reševalnih enot v sistemu zaščite in reševanja, posebej izstopajočim pa podeliti priznanja in nagrade. Slovesnost ob dnevu Civilne zaščite v Domžalah sta soorganizirala Civilna zaščita za ljubljansko regijo in Občina Domžale.

Državni sekretar za obrambo Rudi Medved je v slavnostnem nagovoru izpostavil znanje, izurjenost, neverjetno požrtvovalnost in predvsem solidarnost vseh, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja. Kot je dejal, je »solidarnost vezivo, ki drži skupaj naš sistem zaščite in reševanja in ima izredno dolgo tradicijo.« Pojasnil je, da smo v zadnjem obdobju praznovali več kot 150 let delovanja nekaterih gasilskih društev in tako dolga je tudi zgodovina sistema zaščite in reševanja, ki nam ga po svetu zavidajo. »Marsikje želijo naše izkušnje prenesti na svoja tla. Vselej znova pravimo, da lahko prenašate izkušnje, vendar 150-letne tradicije ne morete prenesti,« je še povedal državni sekretar Medved.

Čeprav sistem zaščite in reševanja po oceni državnega sekretarja zelo dobro deluje, v zadnjem desetletju so enote v njem tudi razmeroma dobro opremljene, pa se moramo prilagajati, saj so naravne nesreče vse hujše in drugačne kot še nedavno. »Politiki smo skupaj z vami dolžni negovati ta sistem tako, da omogočamo in podpiramo, da bi bil še učinkovitejši in da bi imeli vi pri delu kar najboljše razmere,« je rekel Medved. Ob tem je povzel najpomembnejše investicijske projekte v sistem zaščite in reševanja v naslednjih štirih letih. Kot je dejal, bo Slovenija s sredstvi Evropske unije za nadgradnjo sistema v tem času namenila skoraj sto milijonov evrov. Tako bomo letos pridobili 40 najsodobnejših vozil z nadgradnjami za različne načine reševanja, ki jih bomo razdelili po občinah. Po lanskem požaru na Krasu vzpostavljamo enoto za gašenje iz zraka,  za katero bomo letos dobili dve letali za gašenje in naslednje leto še dve. V naslednjih dveh letih bomo na Igu pri Ljubljani zgradili nacionalni center civilne zaščite, ki bo srce koordiniranja vseh sil v sistemu zaščite in reševanja. Letos bomo zgradili tri gasilske poligone. Ob čestitki nagrajencem in želji po uspešnem nadaljnjem delu je državni sekretar Rudi Medved dejal tudi, da smo vsi v sistemu zaščite in reševanja nagrajeni vsakič, ko uspešno rešujemo in odpravljamo posledice najrazličnejših nesreč.

Županja občine Domžale mag. Renata Kosec je povzela največje nesreče v občini v lanskem letu, med njimi poplave, požare, pa tudi soočanje z epidemijo covid, ter uspešno delovanje pripadnic in pripadnikov reševalnih služb. Sistem na občinski ravni je ocenila kot odziven, uspešen in učinkovit predvsem zaradi dejstva, da reševalci različnih služb tesno sodelujejo.

Državna komisija je za območje ljubljanske regije ob visokih obletnicah aktivnega delovanja prostovoljnih gasilskih društev potrdila enajst srebrnih priznanj, dve zlati priznanji in štiri plakete civilne zaščite. Plakete za 140 let delovanja so prejela prostovoljna gasilska društva Horjul, Ig in Verd, plaketo za 130 let delovanja pa Prostovoljno gasilsko društvo Beričevo – Brinje. Državna komisija je za ljubljansko regijo potrdila podelitev 27 bronastih, dvanajstih srebrnih in petih zlatih priznanj Civilne zaščite. Zlato priznanje Civilne zaščite so prejeli Klemen Repovš, Matjaž Šušteršič, Tone Lovšin, Regijski center za obveščanje Ljubljana in major Aleš Dolšek.