Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko z japonskim ministrom o krepitvi sodelovanja

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je sestala z japonskim ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Tetsurom Nomurom. V okviru obiska na Japonskem je imela več srečanj s predstavniki različnih institucij, na terenu pa si je ogledala tudi nekatere primere dobrih praks v kmetijstvu in ribištvu.

Ministra Šinko in Nomura sta se v pogovoru dotaknila dvostranskega sodelovanja na področju kmetijstva ter izrazila pričakovanje o krepitvi stikov v prihodnjem obdobju. Posebej sta izpostavila Memorandum o trajnostnem razvoju v kmetijstvu in gozdarstvu ter prehranskih sistemih, ki sta ga podpisali Slovenija in Japonska lansko leto na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni, ki je povečal možnosti za sodelovanje. Ministrica Šinko je ob tem izpostavila željo po večjem sodelovanju tudi na področju raziskav med raziskovalnimi institucijami obeh držab ter na področju živilsko-predelovalne industrije.

Pogovor je tekel tudi o postopkih pridobivanja dovoljenja za izvoz perutninskega mesa iz Slovenije na Japonsko. Ministra sta poudarila, da bosta za to področje obe strani opravili potrebne administrativne postopke v razumnem in čim hitrejšem času. Slovenija na področju izvoza živali in živil živalskega izvora sicer že ima odobren izvoz mesa in izdelkov iz mesa prašičev na Japonsko. Ministra sta govorila tudi o izvozu japonskih prehrambnih izdelkov v EU, o omejitvah uvoza japonskih prehrambnih izdelkov s strani EU zaradi vsebnosti radioaktivnih snovi. V zvezi s Fukušimo je namreč v veljavi Izvedbena uredba Evropske komisije o uvedbi posebnih pogojev za uvoz krme in živil iz Japonske ter o razveljavitvi Izvedbene uredbe. Rok za pregled omenjene uredbe je do konca junija 2023, zato se na nivoju EU predvideva razprava o morebitnem ponovnem podaljšanju veljavnosti uredbe.

Ministrica Šinko je z delegacijo Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) in Biotehniške fakultete obiskala tudi napredni raziskovalni center za rastlinske obrate ter raziskovalne obrate za kmetijstvo na univerzi Meiji. Raziskovalni center je nastal v okviru posebnega projekta z namenom popularizacije in širjenja »rastlinskih tovarn«. Te lahko dosegajo učinkovitejšo kmetijsko pridelavo in zagotavljajo stabilno oskrbo s hrano tako, da služijo kot središča razvoja raziskav, tehnološke promocije in razvoja človeških virov. Ogledali so si tudi posestvo Kurokawa, katerega koncept je ustvariti objekt v harmoniji z okoljem, naravo in lokalno skupnostjo. Kmetija študentom omogoča celoletni praktični študij, zasnovana je na način največjega možnega izkoriščanja naravnih virov z uporabo najsodobnejših tehnologij.

Vladno-gospodarska delegacija si je ogledala tudi veletržnico rib, kjer med drugim potekajo dražbe tun in morskih sadežev.

Ministrica Šinko je obiskala Kmetijski tehnološki center v prefekturi Fukušima, ki je novo središče za promocijo kmetijstva in je namenjen širjenju tehnološkega napredka ter varnih kmetijskih praks - je pomemben objekt kmetijskega izobraževanja. Center izvaja tudi izredni monitoring sevanja kmetijskih, gozdarskih in ribiških proizvodov. Glavni namen je spremljati varnost kmetijskih proizvodov prefekture Fokušima in zagotovljati točne informacije za potrošnike.

Ministrica se je udeležila tudi sprejema za japonske uvoznike slovenskih živilskih izdelkov in predstavnike slovenskih živilskih podjetij. V uvodnem nagovoru udeležencem je dejala, da so odprte mnoge možnosti za vzpostavitev trdnega okvira in plodnejšega gospodarskega sodelovanja. »Sodelovanje Japonske na lanskem sejmu AGRA v Sloveniji in tokratno sodelovanje Slovenije na razstavi Foodex odpira vrata gospodarstvenikom in večji medsebojni menjavi. Želim vam obilo novih priložnosti, ki se bodo odprle, veliko ambicioznih odločitev ter uspešnega sodelovanja na področju trgovinske menjave s kmetijsko živilskimi izdelki,« je še poudarila ministrica. Ob zaključku obiska na Japonskem bo ministrica obiskala tudi Raziskovalni center za vinarstvo na Univerzi Yamanashi.

Obisk vladno-gospodarske delegacije na Japonskem poteka v okviru 48. mednarodne razstave hrane in pijač Foodex, kjer se predstavlja 11 slovenskih podjetij oziroma njihovih zastopnikov. Obisk organizirajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), GZS-ZKŽP, Javna agencija SPIRIT in Veleposlaništvo RS Slovenije v Tokiu. Delegacijo, ki jo vodi ministrica Irena Šinko, sestavlja preko 20 predstavnikov slovenskih podjetij s področja proizvodnje in predelave kmetijskih in živilskih izdelkov, MKGP in GZS-ZKŽP.