Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon predstavila feministično zunanjo politiko kot sodobno, v prihodnost zazrto politiko

Ob mednarodnem dnevu žensk je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon predstavila koncept feministične zunanje politike, ki je presečna tema nove zunanjepolitične strategije, in napovedala okrepljeno pozornost ministrstva na področju enakosti spolov ter spoštovanja pravic in opolnomočenja žensk in deklet po svetu.
Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob mednarodnem dnevu žensk gostila sprejem za vse zaposlene na resornem ministrstvu

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob mednarodnem dnevu žensk gostila sprejem za vse zaposlene na resornem ministrstvu | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

"Mednarodni dan žensk je praznik vseh, v prizadevanjih za enakost spolov pa smo lahko uspešni le ženske in moški skupaj. Slovenija je po indeksu enakosti spolov malo pod povprečjem EU, napreduje počasneje kot druge države. Dejstvo, da nekaj najvišjih položajev v državi trenutno zavzemamo ženske, nas ne sme preslepiti; feminizem ni preživet. Prej nasprotno. Tudi pri nas smo zadnja leta priča slabšanju položaja žensk in krhanju že pridobljenih pravic zaradi okoliščin, kot so pandemija covid-19, vojna v Ukrajini, draginja,… Zato moramo ne le danes, na mednarodni dan žensk, temveč vsak dan povzdigniti glas za vse tiste ženske in dekleta – doma in po svetu, ki tega privilegija nimajo, so diskriminirane, zaničevane, nevidne", je ob 8. marcu pozvala ministrica Fajon.

"Kot prva slovenska zunanja ministrica in kot podpredsednica vlade, ki je zavzemanje za enakost spolov postavila med prednostne naloge, sem se odločila, da pristopim k pobudi skupine naprednih držav, ki so feminizem uradno vključile v svojo zunanjo strategijo". To po ministričinem mnenju ni novost, kajti Slovenija je tradicionalno zagovornica enakopravnosti in enakosti spolov ter človekovih pravic, feministična zunanja politika zdaj le dobiva uraden zapis sodobne, v prihodnost zazrte politike, ki spodbuja enakost spolov doma in v tujini. 

V organizacijski strukturi ministrstva se feministična zunanja politika že odraža v spolni uravnoteženosti vodij direktoratov, delo diplomatov nadzoruje diplomatska nadzornica, sekretariat vodi generalna sekretarka. Slovenija je tudi po številu veleposlanic v vrhu med članicami EU. Ob tem je ministrica dejala, da "bomo v prihodnje morali narediti še več za lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja, da bi še več odličnih diplomatk, ki jih imamo na ministrstvu, pritegnili med veleposlanice".

Feminizem je tudi presečna tema nove zunanjepolitične strategije, ki je v pripravi na ministrstvu. Tako bo Slovenija v svojih dvostranskih in večstranskih odnosih še okrepila delovanje v podporo spoštovanju pravic žensk in deklet ter njihovega gospodarskega, političnega in družbenega opolnomočenja tudi prek razvojne in humanitarne pomoči.

"Ko govorim o feministični zunanji politiki, mislim tudi na dekleta in ženske po svetu, ki ne morejo uporabljati javnih stranišč zaradi strahu pred spolnim nadlegovanjem; "vidim" dekleta v Siriji, Palestini, Afganistanu, Ukrajini in v premnogih državah v vojni, ki ne morejo obiskovati šol; ki so prisiljene v poroke; "vidim" ženske, ki so žrtve grozljivih spolnih napadov, posilstev, kot vojnega orožja… Naslavljanje teh realnih težav žensk po vsem svetu je feministična zunanja politika", je dejala ministrica Tanja Fajon in napovedala, da bo temu področju namenjen večji delež razvojnih in humanitarnih sredstev.

Strategija feministične zunanje politike, ki je v pripravi, bo tudi odraz želj in pričakovanj civilne družbe. S tem namenom bo ministrstvo organiziralo vrsto tematskih okroglih miz in javnih razprav z relevantnimi akterji, končna Strategija feministične zunanje politike pa bo širši javnosti predvidoma predstavljena 24. junija, ob mednarodnem dnevu žensk v diplomaciji.

Po analizi Svetovnega gospodarskega foruma bi potrebovali še vsaj nadaljnjih 130 let, da bi zaprli vrzel med spoloma. "Za enakost in pravičnost moramo delati vsi. Povezano. Globalna družbena pravičnost JE uresničljiva. A če naj bodo prizadevanja uspešna, moramo vzpostaviti drugačno kulturo dialoga in sodelovanja, drugačen način vodenja in ustvarjanja partnerstev – med moškimi in ženskami, med civilno družbo in politiko, med državami v svetu", je še pozvala ministrica Fajon.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob mednarodnem dnevu žensk gostila sprejem za vse zaposlene na resornem ministrstvu. V nadaljevanju bo nagovorila udeleženke sprejema ob mednarodnem dnevu žensk, ki ga na Brdu pri Kranju prireja predsednica Republike Slovenije, in 8. marec zaokrožila z nastopom na okrogli mizi "Uspešne ženske in njihova zaznava v medijih" ob 18. uri v Cankarjevem domu.