Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Dublinu na konzultacijah z državnim ministrom Irske Burkom

Državni sekretar Marko Štucin je v Dublinu opravil dvostranske konzultacije z državnim ministrom za evropske zadeve in obrambo v Ministrstvu za zunanje zadeve Irske Petrom Burkom. Sogovornika sta razpravljala o krepitvi dvostranskih odnosov in opravila poglobljeno izmenjavo mnenj o aktualnih evropskih in mednarodnih temah.

Državni sekretar Štucin in državni minister Burke sta se zavzela za nadaljnje poglabljanje prijateljskih vezi in zelo dobrih odnosov med Slovenijo in Irsko, dveh sorodno mislečih držav članic EU in trdnih podpornic multilateralizma. Izmenjala sta poglede o aktualnih zunanjepolitičnih temah, s poudarkom na razmerah v Ukrajini, razmerah na Zahodnem Balkanu in širitvi EU, konkurenčnosti evropskega gospodarstva, odnosih med EU in Združenim kraljestvom ter migracijah.

V okviru obiska je državni sekretar Štucin opravil pogovore v irskem parlamentu z vodjo Odbora za EU zadeve Joem McHughjem in predsednikom parlamentarne skupine prijateljstva Irska – Slovenija ter senatorjem Joem O'Reillyjem ter ostalimi člani. Sogovorniki so poudarili pomen parlamentarne razsežnosti sodelovanja in skupin prijateljstva v obeh parlamentih za nadaljnjo krepitev dvostranskih vezi med Slovenijo in Irsko.

Državni sekretar Štucin se je srečal tudi s predstavnikom Centra za mir in spravo - Glencree, katerega cilj je spodbujanje miru in sprave znotraj ter med skupnostmi.