Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Benedejčič sprejel visoki predstavnici zvezne države Kolorado

Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost dr. Andrej Benedejčič je danes sprejel namestnico guvernerja ameriške zvezne države Kolorado Diane Primavera in vojaško poveljnico njene nacionalne garde, brigadno generalko Lauro Clellan. Do srečanja je prišlo ob 30. obletnici sodelovanja med Slovensko vojsko in Nacionalno gardo Kolorada.
trije stoječi pred zastavami

Državni sekretar dr. Benedejčič sprejel visoki predstavnici zvezne države Kolorado | Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje

1 / 4

Državni sekretar dr. Benedejči je poudaril, da je sodelovanje v okviru partnerskega programa z zveznimi državami, ki se je začelo leta 1993, pomagalo slovenski strani pri razvoju zmogljivosti in doseganju interoperabilnosti. Kot takšno je bilo pomembno za vstop Slovenije v zvezo NATO leta 2004. Odnosi med Slovenijo in Koloradom imajo zato učinke, ki gredo prek bilateralnega vojaškega sodelovanja z ZDA.

Slovenska stran se veseli nadaljnjega sodelovanja z Nacionalno gardo Kolorada. Pomembno je nadgraditi skupno izkušnjo iz operacije ISAF v Afganistanu z rednim sodelovanjem na vajah, kot sta Jadranski udar in Zvezda Triglava. Slovenija ceni tudi izmenjavo izkušenj na področju jedrske, radiološke, kemične in biološke obrambe, še posebej v luči današnjih varnostnih izzivov.