Skoči do osrednje vsebine

7. marec - dan pomorstva utrinki

Včeraj sta se v okviru dneva pomorstva v Portorožu zvrstila dva dogodka, s katerima smo obeležili pomorsko usmeritev Republike Slovenije.

V dopoldanskih urah je na šolskem pomolu ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek odprla prvi slovenski poligon za reševanje na morju. Za naše pomorščakinje in pomorščake  je to velika pridobitev, ki jim bo končno omogočila, da v Sloveniji pridobijo praktične veščine preživetja za delo na ladji.

Izvajanje usposabljanja pomorščakov trenutno izvajata Fakulteta za pomorstvo in promet (FPP) in Gimnazija, elektro in pomorska šola (GEPŠ). Ob tej priložnosti sta tako dekan FPP, dr. Peter Vidmar, kot tudi ravnatelj GEPŠ Borut Butinar, poudarila pomen nove pridobitve za še bolj uspešno in učinkovito usposabljanje bodočih pomorščakov ter s tem zasledovanje zahtev Mednarodne konvencije o standardih za usposabljanje, izdajanje spričeval in ladijsko stražarjenje pomorščakov.

Na popoldanski prireditvi v Avditoriju Portorož je v pozdravnem nagovoru župan Občine Piran Andrej Korenika izpostavil zavezanost morju. Oba govornika, direktor Uprave Republike Slovenije za pomorstvo, Jadran Klinec ter slavnostna govornica, ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek, pa sta poudarila pomen treh stebrov pomorstva, ki izhajajo iz Resolucije o pomorski usmeritvi Republike Slovenije: pomorsko usmerjena gospodarska in razvojno politika, umna raba obalnega območja in ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter skrb za pomorsko pravno ureditev.

Vse to se odraža v izvajanju operativnih nalog na področju varnosti na morju, varovanju človeških življenj ter varovanju morskega okolja.

Direktor uprave vizijo pomorstva vidi v ureditvi davkov za pomorščake, slovenskem ladjarju ter ureditvi infrastrukture, predvsem območje na tleh nekdanje ladjedelnice.

Ministrica pa je glede varovanja morskega okolja izpostavila, da je Slovenija v preteklih letih veliko napora vložila v to, da je Mednarodna pomorska organizacija decembra 2022 celotno območje Sredozemlja razglasila za območje nadzorovanih emisij žveplovih oksidov in prašnih delcev. S tem bomo občutno znižali ladijske emisije v zrak, ter s tem obremenitve na morsko okolje ter zdravje človeka.

Ob zaključku je vsem skupaj zaželela, da tudi v bodoče s skupnimi močmi gradimo uspešno in zeleno prihodnost našega pomorstva.