Skoči do osrednje vsebine

Slovenija se na Japonskem predstavlja z vrhunskimi živilskimi proizvodi

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je skupaj z gospodarsko delegacijo udeležila slovesne otvoritve 48. mednarodne razstave hrane in pijač FOODEX. Na sejmu, ki velja za vodilnega na področju hrane in pijač v Aziji, se predstavlja 11 slovenskih podjetij oziroma njihovih zastopnikov.

Danes je potekal tudi poslovni forum »Slovenija – zelena miza Evrope«, ministrica pa je v okviru obiska opravila več dvostranskih srečanj.

Slovenija se predstavlja na 48. mednarodni razstavi hrane in pijače FOODEX Japan 2023, ki poteka od 7. do 10. marca v Tokiu. Na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) svoje proizvode razstavlja 10 podjetij (Medex Trade, d. o. o., Klet Brda, z. o. o., Kodila, d. o. o., Chilli Wine, d. o. o., hiša vin Emino, Mare Santo, Kras ter japonski uvozniki slovenskih proizvodov Zaria, 365 wine, Fujio Projekt in Shiozski Building). Gre za veliko priložnost za predstavitev slovenskih živilskih izdelkov na tako velikem in pomembnem mendarodnem dogodku, ki velja za vodilnega na področju hrane in pijače na Japonskem in v Aziji.

Obisk vladno-gospodarske delegacije na Japonskem organizirajo MKGP, Gospodarska zbornica Slovenije, Javna agencija SPIRIT Slovenija in veleposlaništvo RS Slovenije v Tokiu. Delegacijo, ki jo vodi ministrica Irena Šinko, sestavljajo predstavniki slovenskih podjetij s področja proizvodnje in predelave kmetijskih in živilskih izdelkov, MKGP in Gospodarske zbornice Slovenije - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP). Po uradnem odprtju je ministrica Šinko v pogovoru za medije dejala, da japonski trg za slovensko živilskopredelovalno industrijo ni samo zelo oddaljen, temveč tudi velik in zahteven. »Podjetja slovenske živilskopredelovalne industrije so zelo izvozno usmerjena in v drugih državah prodajo več kot tretjino svoje proizvodnje. Zaenkrat je na japonskem trgu le manjši del izvoza slovenskih podjetij. Menim, da vsekakor predstavlja potencial za izdelke iz Slovenije, saj so ti visokokakovostni, okusni in proizvedeni po najvišjih standardih. Zavedamo se, da je sklepanje poslov in vzdrževanje poslovnih stikov trajen proces, ki ga je po pandemiji treba pospešeno podpirati. S to prvo predstavitvijo na sejmu pa želimo okrepiti že obstoječe poslovne stike ter se dodatno predstaviti japonskemu trgu. Podjetja imajo tukaj možnost, da najdejo nove poslovne partnerje.«

Na sejmu je danes potekal tudi poslovni forum z naslovom »Slovenija – zelena miza Evrope«. Prisotne so nagovorili ministrica Irena Šinko, predsednik GZS-ZKŽP Janez Rebec in direktorica GZS-ZKŽP dr. Tatjana Zagorc. Ministrica je v nagovoru izpostavila, da je ena od prednostnih nalog slovenskega ministrstva za kmetijstvo pomoč podjetjem pri prodoru na nove trge ter s tem spodbujanje izvoza visokokakovostnih kmetijskih in živilskih proizvodov, ki jih lahko s ponosom ponudimo tudi na japonskem trgu. »Danes je vpetost živilskopredelovalnih obratov v mednarodne tokove nujna, saj nas to bogati in širi zavedanje o naših kulturah zunaj meja naših držav. Obisk delegacije slovenskega živilskopredelovalnega gospodarstva na Japonskem je prvi obisk te vrste in verjamem, da bo to začetek dobrega in plodnega sodelovanja.«

Podjetja so se na sejem FOODEX podala s pričakovanji po novih kontaktih, morebitni sklenitvi ali utrditvi že obstoječega poslovanja z japonskimi partnerji ali odkrivanju novih priložnosti. Obiskovalcem je na voljo tudi informativna točka o Sloveniji, turizmu, podeželju in drugih priložnostih za oddih in rekreacijo.

Japonska je sicer kot država partnerica sodelovala na lanskem 60. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Takrat so se gostujoča japonska podjetja predstavila našim podjetjem in širši javnosti. Takrat je bila tudi sprejeta odločitev, da je treba poglobiti sodelovanje med državama. Zato se je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Slovenije z Gospodarsko zbornico Slovenije in Javno agencijo SPIRIT Slovenija odločilo, da v času sejma FOODEX v Tokiu organizira obisk slovenske vladno-gospodarske delegacije na Japonsko.

Ministrica se bo v času obiska na Japonskem sestala z japonskim ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Tetsurom Nomurom. Imela bo tudi več srečanj s predstavniki različnih institucij ter obiskala izobraževalne institucije in raziskovalne centre, na terenu pa si bo ogledala tudi nekatere primere dobrih praks v kmetijstvu in ribištvu.