Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na Konferenci OZN za najmanj razvite države: "Nikogar ne smemo pustiti zadaj"

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na Konferenci Organizacije združenih narodov (OZN) za najmanj razvite države v Dohi nastopila na panelu o vplivu znanosti, tehnologij in inovacij na trajnostni razvoj najmanj razvitih držav. Poudarila je pomen sodelovanja, solidarnosti in razvojne pomoči za odpravo revščine in neenakosti. Ob robu je opravila številne dvostranske pogovore. 

Najmanj razvite države sveta so še daleč od doseganja ciljev trajnostnega razvoja na področju izobraževanja, zdravja, pismenosti in prehranske varnosti. Zato so bistveno bolj ranljive za posledice podnebnih sprememb, globalnih kriz in gospodarske nestabilnosti. "Slovenija krepi dejavnosti na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Naša strategija do leta 2030 predvideva zvišanje deleža uradne razvojne pomoči za najmanj razvite države na 0,1 odstotka bruto nacionalnega dohodka. Med našimi geografskimi prioritetami je tudi podsaharska Afrika, kjer je tudi največ najmanj razvitih držav," je povedala ministrica. 

Znanost, tehnologija in inovacije imajo ključno vlogo pri doseganju napredka naših družb in človeštva na splošno ter pri uresničevanju Agende 2030. "Kljub temu, da nam nove tehnologije pomagajo pri naslavljanju marsikaterega izziva, hkrati poglabljajo neenakosti. 46 držav predstavlja kar 17 odstotkov svetovnega prebivalstva in na žalost večino teh držav živi v najgloblji revščini. Zato moramo biti solidarni z najmanj razvitimi državami in spodbujati cilje trajnostnega razvoja ter s tem zaustaviti umiranje in odpraviti neenakosti," je na panelu o vplivu znanosti, tehnologij in inovacij poudarila ministrica. "Prepričana sem, da bodo skupna prizadevanja vseh, ki sodelujejo na tem srečanju, privedla do rešitev in konkretnih ukrepov v korist najmanj razvitih držav v naslednjem desetletju. To, kako se bomo obnašali v odnosu do najmanj razvitih je neke vrste lakmusov papir za obljube mednarodne skupnosti, da nikogar ne smemo pustiti zadaj,” je še povedala ministrica. 

Ob robu konference se je ministrica srečala tudi z zunanjimi ministri Antigve in Barbude, Benina, Nigra, Madagaskarja in Gvineje Bissau ter z državno sekretarko (angleško Senior State Minister) Singapurja. Danes zvečer se bo ministrica Fajon, skupaj s predsednico Natašo Pirc Musar, srečala s predstavniki slovenske skupnosti v Katarju. 

Drugi dan konference, 7. marca 2023, bo ministrica sodelovala na ministrskem srečanju o sodelovanju Jug – Jug, na katerem bo poudarila pozitiven vpliv sodelovanja držav v razvoju na gospodarski razvoj. Ob robu se bo srečala tudi z zunanjimi ministri Gambije, Kambodže in Kiribatija.