Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na konferenci Raisina Dialogue o vlogi OZN v prihodnosti in opolnomočenju žensk

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na mednarodni konferenci Raisina Dialogue v New Delhiju sodelovala na panelih o rešitvah za vedno bolj razdeljen svet in o vlogi Organizacije združenih narodov (OZN) v prihodnosti. Ob robu se je sestala z zunanjimi ministri Indije, Butana, Bangladeša, Južne Afrike in Šrilanke.

Ministrica Fajon je v nastopu na panelu o prihodnosti in novih poteh za učilnkovito OZN poudarila, da je predpogoj za učinkovit multilateralni sistem moč pravil in ne vladavina moči. "Za Slovenijo sta multilateralna ureditev in OZN naravno okolje. Podpiramo splošno reformo OZN, vključno z reformo Varnostnega sveta. Samo s spoštovanjem mednarodnega prava se bomo izognili 'miru v koščkih'," je v nastopu poudarila ministrica. Panelno razpravo sta soorganizirala Blejski strateški forum in indijska organizacija Observer Research Fundation (ORF), sicer organizatorka konference Raisina Dialogue.

Na panelu  o rešitvah za čedalje bolj razdeljen svet, na katerem je nastopila skupaj z zunanjima ministroma Južne Afrike in Šrilanke, je ministrica povedala, da moramo skupaj iskati soglasje za našo prihodnost. "Ker je svet močno razdeljen, potrebujemo voditeljice in voditelje, ki razumejo svet in partnerje, so skromni in solidarni, pripravljeni na dialog, spoštujejo dogovorjeno svetovno ureditev, se zavzemajo za opolnomočenje žensk in deklic, za enakost spolov in za inovacije, znanost, napredek in mlade," je poudarila ministrica. Posebno pozornost je namenila mladim, še posebej ženskam in deklicam: "Naj vas ne bo strah prevzemanja odgovornosti. Po nekaterih ocenah bomo potrebovali približno 130 let, da bomo zares opolnomočili polovico svetovnega prebivalstva. Razkorak med spoloma je namreč še vedno izjemno velik. Seveda pa je na nas, da jih opolnomočimo in damo enake možnosti."

Ministrica Fajon se je ob robu konference sestala z zunanjim ministrom Indije dr. Jaishankarjem, s katerim sta govorila o dvostranskem sodelovanju med državama. "Indija je naša pomembna dvostranska partnerica in eden vodilnih globalnih strateških igralcev, ki trenutno predseduje skupini držav G20. Veliko priložnosti za okrepitev sodelovanja vidim predvsem na področju gospodarstva in nišnih visokih tehnologij," je na pogovoru poudarila ministrica.

Konferenca je bila priložnost tudi za srečanja ministrice Fajon z zunanjimi ministri Butana, Bangladeša, Južne Afrike in Šrilanke. V ospredju pogovorov je bila krepitev dialoga, tako dvostransko kot tudi znotraj mednarodnih organizacij, in iskanje zavezništev, ki je v trenutnem geopolitično kompleksnem času ključnega pomena. Ministrica je sogovornikom predstavila tudi slovensko kandidaturo za Varnostni svet OZN v obdobju 2024-2025.

V okviru obiska v New Delhiju je ministrica Fajon obiskala center za izobraževanje in opolnomočenje žensk in deklic, ki deluje v okviru nevladne organizacije Plan India. Seznanila se je z aktivnostmi, ki so na voljo deklicam in ženskam iz deprivilegiranega okolja: izobraževanje in zaposlovanje mladih žensk, učenje o spolnem in reproduktivnem zdravju, zdravju mater in otrok ter ozaveščanje o nasilju nad ženskami in promocija pravic žensk. "Izjemna zgodba o mladih ženskah, o solidarnosti med ženskami in pomenu opolnomočenja deklic skozi izobraževanje in učenje," je svoje vtise po nekaj urnem obisku v centru strnila ministrica. Veleposlaništvo Republike Slovenije v Indiji sicer z nevladno organizacijo Plan India sodeluje vsako leto ob mednarodnem dnevu deklic, ko jih obišče mlado dekle in za en dan prevzame vlogo veleposlanice.