Skoči do osrednje vsebine

Podelitev priznanj Civilne zaščite za Zahodno Štajersko regijo

V sodelovanju z občino Vojnik smo danes organizirali slovesnost ob dnevu Civilne zaščite, na kateri smo podelili priznanja in nagrade Civilne zaščite.

Na slovesnosti sta Janez Melanšek, poveljnik Civilne zaščite Zahodne Štajerske ter mag. Natalija Plemenitaš Fuchs, vodja izpostave Celje, podelila 13 bronastih, 5 srebrnih in 9 zlatih znakov Civilne zaščite ter 5 plaket Civilne zaščite.

Goste je uvodoma pozdravil Janez Melanšek, poveljnik Civilne zaščite Zahodnoštajerske regije in se med drugim posebej zahvalil pripadniku državne enote Civilne zaščite za iskanje in reševanje, poklicnemu gasilcu in vodniku reševalnega psa, Tomažu Dražumeriču, ki je z belgijskim ovčarjem Girngom, sodeloval v okviru slovenske enote za iskanje zasutih po potresu v Turčiji. "Iskrena hvala tudi vsem, ki ste kakorkoli sodelovali v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, pri zaščiti, reševanju in pomoči, za ves trud, za predano opravljanje poslanstva in za to, da se lahko vsi počutimo varne" je še dodal.

Med prisotnimi na slovesnosti so bili tudi g. Miha Lamutu, poslanec in podpredsedniku odbora za obrambo Državnega zbora RS, Janja Sluga, poslanka Državnega zbora RS ter g. Olga Andrejek, direktorici Urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje Uprave RS za zaščito in reševanje, ki je bila tudi slavnostna govornica.

Sile za zaščito, reševanje in pomoč Zahodno Štajerske regije, v kateri je preko 5700 prostovoljnih članov, 3800 dolžnostnih pripadnikov CZ in preko 200 poklicnih sil, so se učinkovito spopadle pri ukrepanju, reševanju in pomoči v vseh naravnih in drugih nesrečah.

Regijski center za obveščanje je v lanskem letu obdelal skoraj 140.000 klicev,  2.847 krat so bile aktivirane razne reševalne službe, največkrat gasilci, ki so posredovali pri 607 požarih, 329 nesrečah v cestnem prometu, 340 neurij. V regiji je bilo pet večjih  naravnih nesreč, za tri nesreče je bil presežen prag 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna in je bil izdan sklep za ocenjevanje škode za sušo, za neurje z vetrom ter poplave.

Seznam prejemnikov nagrad in priznanj

Vsi prejemniki na odru, v ozadju na platnu naslov slovesnosti.

Skupinska fotografija prejemnikov nagrad in priznanj. | Avtor: Izpostava Celje