Skoči do osrednje vsebine

Opravljen prvi spletni seminar na temo Zakona o zaščiti prijaviteljev – žvižgačev

2. marca 2023 so predstavniki Ministrstva za pravosodje in Komisije za preprečevanje korupcije izvedli prvi spletni seminar za podjetja oziroma zavezance iz zasebnega sektorja na temo Zakona o zaščiti prijaviteljev oziroma žvižgačev.

Spletnega seminarja se je udeležilo preko 130 udeležencev iz zasebnega sektorja, ki so po uvodnih predstavitvah imeli možnost postaviti praktična vprašanja glede vzpostavitve notranje prijavne poti v podjetju.

Na seminarju so mag. Peter Golobinek in Matjaž Mešnjak z Ministrstva za pravosodje ter Gregor Pirjevec s Komisije za preprečevanje korupcije predstavili vzorce notranjega akta, vzorce prijave in splošne informacije, ki bodo zavezancem olajšali implementacijo zakona.

Zavezanci v zasebnem sektorju morajo namreč po Zakonu o zaščiti prijaviteljev do določenega roka vzpostaviti notranji sistem, ki bo omogočal prijavo kršitev v delovnem okolju, hkrati pa zaščitil prijavitelje. Podjetja z več kot 250 zaposlenimi morajo ta sistem vzpostaviti do 23. maja 2023, podjetja, ki imajo med 50 in 249 zaposlenih pa do 17. decembra 2023.

V marcu bodo organizirani še seminarji za državne organe, za občine oziroma skupne občinske uprave in za šole. V aprilu pa je že predviden spletni seminar za zaupnike, ki jih bodo imenovali zavezanci iz javnega in zasebnega sektorja.

Več informacij z gradivom in povezavami do spletnih seminarjev je dostopnih tukaj >>

Prosimo, da vaš interes za udeležbo vpišete v spletni obrazec vsaj 5 dni pred seminarjem. Preko povezave lahko tudi vnaprej zastavite morebitna odprta vprašanja, kar bo omogočalo kvalitetnejšo razpravo.