Skoči do osrednje vsebine

Vabilo na spletne seminarje – Kaj prinaša Zakon o zaščiti prijaviteljev – žvižgačev

do
Seminar preko spletne aplikacije MS Teams
Ministrstvo za pravosodje in Komisija za preprečevanje korupcije vabita zavezance iz javnega in zasebnega sektorja po Zakonu o zaščito prijaviteljev- žvižgačev na spletne seminarje, ki jim bodo olajšali implementacijo zakona. V mesecu maju bo organiziran še seminar za zaupnike.

Zakon o zaščiti prijaviteljev (Uradni list RS, št. 16/23) prinaša pomembne ukrepe za zaščito oseb, ki prijavijo kršitev v svojem delovnem okolju. Hkrati pa zakon določa tudi dodatne obveznosti za zavezance v javnem in zasebnem sektorju. Rok za vzpostavitev prijavnih poti je do 23. maja 2023 za zavezance v javnem sektorju in za zavezance v zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi, ter do 17. decembra 2023 za zavezance v zasebnem sektorju, ki imajo med 50 in 249 zaposlenih.

Vzpostavitev poti za prijavo nepravilnosti znotraj organizacije obsega imenovanje zaupnika, opredelitev naslova za prejem prijave ter sprejem notranjega akta, v katerem bodo opisane posebnosti obravnave prijave, pri kateri ne sme priti do razkritja identitete prijavitelja.

Vzorci prej omenjenih aktov in dokumentov ter program seminarja so dostopni na povezavi Gradivo.

2. marca je že bil uspešno izveden spletni seminar za zavezance iz zasebnega sektorja (preko 130 udeležencev), naslednji spletni seminarji pa bodo izvedeni:

Seminarji potekajo preko spletne aplikacije MS Teams na zgornjih povezavah (→ dostop do seminarja) s pričetkom ob 10. uri. Vaš interes za udeležbo vpišete v spletni obrazec vsaj 5 dni pred seminarjem. Preko povezave lahko tudi vnaprej zastavite morebitna odprta vprašanja, kar bo omogočalo kvalitetnejšo razpravo.