Skoči do osrednje vsebine

Nacionalna platforma za Rome in RomaSam.eu

V Sloveniji se z ozaveščanjem o pomenu izobraževanja in s podporo mladim v romski skupnosti za doseganje čim višje stopnje izobrazbe že 15 let aktivno ukvarja Romski akademski klub. Gre za edino romsko nevladno organizacijo pri nas, ki združuje in v kateri delujejo visoko izobražene Rominje in Romi.

Romski akademski klub je tekom svojega delovanja sam ali pa v sodelovanju z drugimi institucijami in organizacijami izvedel številne aktivnosti z namenom promocije pomena izobraževanja za Rome in Sinte v Sloveniji. Vseskozi si prizadeva tudi za ozaveščanje večinskega prebivalstva, tako strokovne kot širše javnosti, o prisotnosti Romov in Sintov v Sloveniji ter za razbijanje predsodkov in stereotipov o njih. V letu 2022 je začel izvajati pobudo RomaSam.eu, ki je sofinancirana s strani veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji. Letos v okviru te pobude ob svetovnem dnevu Romov, 8. aprila, pripravljajo nacionalno ozaveščevalno akcijo o prisotnosti izobraženih, uspešnih Romov v Sloveniji. V ta namen bodo v tednu dneva Romov po državi razobešeni jumbo plakati. V sklopu pobude so v klubu razvili tudi inovativne, poučne didaktične materiale, ki bodo na voljo vsem, tako tistim, ki vsakodnevno delajo z romsko populacijo, kakor tudi vsem, ki bi se na zanimiv in dinamičen način radi naučili nekaj o Romih, njihovem življenju, zgodovini in kulturi.

Pomen nadaljevanja izobraževanja po zaključeni osnovni šoli, razbijanje stereotipov in predsodkov ter boj proti diskriminaciji in anticiganizmu Vlada Republike Slovenije naslavlja in podpira s sprejemom Nacionalnega programa ukrepov za Rome za obdobje 2021-2030, dolgoletna prizadevanja Romskega akademskega kluba in njegovo poslanstvo pa vseskozi močno podpiramo tudi na Uradu Vlade RS za narodnosti.

Za krepitev dialoga vseh pristojnih institucij in organizacij in še posebej za aktivno vključevanje in sodelovanje predstavnikov romske skupnosti si na uradu že vrsto let in na različnih vsebinskih področjih intenzivno prizadevamo skozi projekt Nacionalna platforma za Rome, v okviru katerega bomo 14. junija 2023 na Brdu pri Kranju v sodelovanju z Romskim akademskim klubom pripravili zaključni dogodek petega projekta po vrsti in zaključni dogodek pobude RomaSam.eu. Z dogodkom bo obeležena tudi 15. obletnica delovanja Romskega akademskega kluba, promocija otrokovih pravic, pomena izobraževanja, sobivanja in razbijanja predsodkov in stereotipov pa bo vodilo na dogodku ter popotnica vsem pristojnim za nadaljnje delovanje.