Skoči do osrednje vsebine

 • V sredo, 22. junija 2022, je v Ljubljani potekala predstavitev programov in razpisov Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, javnega sklada (Stanovanjskega sklada RS), občinam z romskim prebivalstvom ter preventivnih podpornih programov, ki so v pomoč pri sobivanju in vključevanju romskih družin v nova bivalna okolja. Šlo je za prvi dogodek na to temo, ki je bil namenjen predvsem predstavnikom občin, v katerih živijo Romi. Dogodek je potekal v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome (Siforoma 5).

 • V petek, 10. junija 2022, je v prostorih Policijske akademije v Tacnu potekala svečana slovesnost ob dnevu policije, kjer so predstavniki policije podelili priznanje policije, Zlati znak policije za sodelovanje, Uradu Vlade RS za narodnosti. Priznanje je v imenu urada prevzel direktor urada, mag. Stanko Baluh.

 • V petek, 3. junija 2022, se je direktor Urada Vlade RS za narodnosti mag. Stanko Baluh na povabilo Občine Šalovci in Madžarske narodne samoupravne skupnosti Občine Šalovci udeležil svečanega odprtja pisarne Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Muraba – EZTS. V nagovoru je poudaril pomen razvoja tega področja v sodelovanju z Republiko Madžarsko.

Aktualno

 • VII. Posvet o dvojezičnosti v občinah

  V sredo, 1. junija 2022, je v organizaciji Ministrstva za javno upravo potekal VII. Posvet o dvojezičnosti v občinah, kjer bivata italijanska in madžarska narodna skupnost.

 • Tretje strokovno predavanje »Prepoznavanje zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter ukrepanje v teh primerih«

  V torek, 24. maja 2022, je v Krškem potekalo strokovno predavanje z naslovom Prepoznavanje zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter ukrepanje v teh primerih. Šlo je za tretje v vrsti niza usposabljanj, ki jih v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome (Siforoma 5) organizira Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti. Tokratno strokovno predavanje je bilo namenjeno strokovnim delavcem posameznih institucij na območju Posavja, katerih sodelovanje in seznanjenost s problematiko je ključno za odpravljanje vzrokov, prepoznavanje, ukrepanje in preprečevanje teh škodljivih kulturnih praks.

 • Razprava o vključevanju Romov v družbo v jugovzhodni Sloveniji

  V četrtek, 12. maja 2022, so se predstavnice Urada Vlade RS za narodnosti udeležile tematske razprave z naslovom »Vključevanje/ne-vključevanje Romov v družbo v Jugovzhodni Sloveniji«, ki jo je organiziral Svet romske skupnosti Republike Slovenije. Potekala je v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Občini Šentjernej.

 • Nacionalna platforma za Rome

  Urad vlade za narodnosti izvaja projekte Nacionalna platforma za Rome. Namen vseh projektov je krepitev posvetovalnega procesa na področju socialnega vključevanja Romov preko povezovanja nacionalnih in lokalnih odločevalcev, romske skupnosti in nevladnega sektorja. 

  Operacijo delno financira Evropska unija, Program za pravice, enakost in državljanstvo.