Skoči do osrednje vsebine

Predsedovanje Svetovnemu vrhu o informacijski družbi zaupano dr. Emiliji Stojmenovi Duh

Svetovni vrh o informacijski družbi - WSIS (angleško World Summit on Information Society) predstavlja najpomembnejši globalni dogodek na področju vpliva informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) na razvoj družbe.
Dr. Emilija Stojmenova Duh

Dr. Emilija Stojmenova Duh | Avtor: Svetovni vrh o informacijski družbi

WSIS vsako leto organizira Svetovna telekomunikacijska zveza (angleško International Telecommunication Union - ITU) v sodelovanju z Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation - UNESCO), Konferenco Združenih narodov za trgovino in razvoj (angleško United Nations Conference on Trade and Development - UNCTAD) in Programom Združenih narodov za razvoj (angleško United Nations Development Programme - UNDP) ter nekaterimi drugimi agencijami Organizacije združenih narodov. Letošnji forum, katerega tema so akcijske smernice WSIS za boljše in hitrejše doseganje ciljev trajnostnega razvoja, poteka od 13. do 17. marca v Ženevi.

Zaradi svoje zavezanosti vključujočemu razvoju informacijske družbe je ITU letošnje predsedovanje forumu WSIS zaupal ministrici za digitalno preobrazbo dr. Emiliji Stojmenovi Duh. “Počaščena sem, da so Sloveniji zaupali tako pomembno vlogo, in da bom prva ministrica, ki bo predsedovala Svetovnemu vrhu za informacijsko družbo. To je med drugim priznanje za vso delo na področju digitalizacije, ki ga slovenske strokovnjakinje in strokovnjaki odlično opravljamo. Odličnost se nam pogosto zdi samoumevna, zato vedno pride prav, ko nas nekdo od zunaj opazi in prizna,” pravi ministrica dr. Stojmenova Duh. Predsedovanje forumu kroži letno med vsemi petimi regijami. Ministrica bo predsedovala strateškim dialogom na visoki ravni, vrsti političnih zasedanj visokih predstavnikov in ministrski okrogli mizi, podelila pa bo tudi nagrade WSIS.

Forum WSIS zagotavlja priložnost za izmenjavo informacij, ustvarjanje znanja in izmenjavo najboljših praks, hkrati pa opredeljuje nastajajoče trende in spodbuja partnerstva ob upoštevanju razvijajočih se informacijskih družb in družb znanja. Sestavljen je iz različnih segmentov, najpomembnejša med njimi so zasedanja na visoki ravni (angleško High-Level Track), kjer je predvideno tudi predsedovanje predstavnika izbrane regije.

Zaključno zasedanje foruma na visoki ravni bo potekalo 15. marca 2023. Na zaključni seji bo predsednica foruma WSIS 2023 pripravila povzetek, končni izdelek pa bo publikacija z naslovom “Forum WSIS 2023: Izjave o politikah in kratek povzetek” (angleško WSIS Forum 2023: Policy Statements and Executive Brief), v kateri bodo zajeti rezultati različnih zasedanj na visoki ravni.

Dodatne informacije o zasedanju na naslednji povezavi (v angleščini): www.wsis.org/forum

Registracija na zasedanje je možna na naslednji povezavi (v angleščini): https://www.itu.int/net4/wsis/forum/2023/Home/Registration