Skoči do osrednje vsebine

Nagovor ministra Marjana Šarca: Slovesnost v podporo Ukrajini ob prvi obletnici vojne

Minister Marjan Šarec in državni sekretar dr. Damir Črnčec sta se danes na Kongresnem trgu udeležila slovesnosti v znak podpore Ukrajini ob prvi obletnici vojne v Ukrajini.

Ministrov nagovor objavljamo v celoti (velja govorjena beseda):

Spoštovani gospod veleposlanik Andrii Taran,

hvala za povabilo na spominsko prireditev ob prvi obletnici ruskega neizzvanega in brutalnega napada na Ukrajino. Želel bi izraziti močno podporo in občudovanje prebivalcem Ukrajine, ki kljub trpljenju kažejo vztrajen pogum in odpor v boju za svojo svobodo in suverenost. Slovenija, ki je – tako kot Ukrajina – poleti 1991 (2 meseca pred Ukrajino) postala samostojna država - od začetka nesrečne in nepotrebne vojne v celoti podpira neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja ter odločno obsoja rusko agresijo. Ne gre le za nedopustno eksistencialno grožnjo Ukrajini, ampak tudi napad na celoten na pravilih utemeljen mednarodni red.

Vojna, ki ima globalne negativne posledice, tudi za prebivalstvo Ruske federacije, pomeni grobo kršitev mednarodnega prava, humanitarnega prava, in Ustanovne listine OZN. Kršitve mednarodnega humanitarnega prava, brezkompromisni napadi na civilno infrastrukturo, nasilna povzročitev milijonov beguncev in notranje razseljenih oseb – vse to kliče po odgovornosti. Vojna, kakršne v Evropi na začetku 21. stoletja ne bi smelo biti, se mora končati. Ruska premišljena agresija na Ukrajino je temeljito preoblikovala evropsko varnostno arhitekturo ter nepovratno zbližala EU in Nato, ki sta enotna pri obsodbi in podpori Ukrajini.

Med obiskom Ukrajine novembra lani sem bil neposredno priča tragičnim posledicam ruskih napadov. Dimenzije uničenja in agresije nas morajo strezniti in opomniti, da je treba ohraniti mednarodni politični zagon pri zagotavljanju podpore. Slovenija, mlada država, ostaja močno zavezana podpori Ukrajini v njenem zgodovinskem, eksistencialnem trenutku, ki bo nekoč zagotovo prepoznan kot  edinstven moment ukrajinske državnosti in identitete. Slovenija je bila pri tem v podpori neomajna, od začetka vojne in pod različnimi vladami. Ob zaključku se spomnimo, da je v 3. členu slovenske ustave opredeljena trajna in neodtujljiva pravica slovenskega naroda do smoodločbe. V 4. členu je Slovenija opredeljena kot ozemeljsko enotna in nedeljiva država. 124. člen ustave obrambo države postavi v kontekst nedotakljivosti in celovitosti državnega ozemlja. Ob tem, zasledujoč kulturo miru in nenasilja, prav tako opredeljeno v ustavi, Slovenija podpira vsa iskrena prizadevanja za dosego pravičnega miru v Ukrajini. Nikakor pa ne smemo pozabiti na pomen mednarodne solidarnosti pri povojnem okrevanju Ukrajine. SLAVA UKRAJINI!

Minister med govorom stoji na odru. Za njim je velik zaslon, in zastave Slovenije, Ukraijne ter EU

Minister Marjan Šarec je bil govornik na slovesnosti v podporo Ukrajini ob prvi obletnici vojne | Avtor: Nika Vrhovnik

1 / 2