Skoči do osrednje vsebine

Srečanje premierja in evropskega komisarja za delovna mesta in socialne pravice

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je sestal z evropskim komisarjem za delovna mesta in socialne pravice Nicolasom Schmitom. V ospredju pogovorov so bili krepitev konkurenčnosti, transformacija trga dela zaradi zelenega in digitalnega prehoda ter rešitve na ravni EU za pomanjkanje delovne sile.
Robert Golob in Nicolas Schmit se rokujeta, v ozadju so zastave.

Predsednik vlade Robert Golob se je sestal z evropskim komisarjem za delovna mesta in socialne pravice Nicolasom Schmitom. | Avtor: Bor Slana, STA

1 / 2

Sogovornika sta se strinjala, da je nujna okrepitev konkurenčnosti evropske industrije, predvsem zaradi energetske draginje, zelenega in digitalnega prehoda ter konkurence tretjih držav. Zaradi transformacije trga dela je ključna krepitev in nadgradnja spretnosti delavcev, čemur morajo države nameniti ključno pozornost. Evropska komisija je v skladu s tem že predlagala opredelitev leta 2023 kot evropskega leta spretnosti. Veliko pozornosti sta predsednik vlade in komisar namenila pomanjkanju delovne sile v državah EU, tudi v Sloveniji. Komisar je potrdil, da komisija razmišlja o različnih rešitvah, med drugim o krepitvi zakonitih migracij za potrebne profile delavcev.