Skoči do osrednje vsebine

Predsednika vlad Slovenije in Luksemburga: Iz Evrope ne smemo narediti trdnjave

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na uradnem obisku v Sloveniji gostil premiera Velikega vojvodstva Luksemburg Xavierja Bettela. To je drugi uradni obisk tujega voditelja na povabilo dr. Goloba.

V ospredju pogovorov so bili dvostranski odnosi, aktualna evropska vprašanja in sodelovanje Slovenije z državami Beneluksa.

Slovenija in Luksemburg delita zavedanje o pomenu spoštovanja temeljnih demokratičnih vrednot in konstruktivnega političnega dialoga. Na področju gospodarskih odnosov sta voditelja preverila možnosti za dodatno utrditev sodelovanja. Slednje med drugim vidita na področju vesoljskih tehnologij na ravni skupnih projektov EU. "Luksemburg je država, ki kljub svoji navidezni majhnosti premore ne samo velikanski bančni in finančno-zavarovalniški sektor, ampak je izjemno aktivna tudi na področju naprednih tehnologij. Vesoljska tehnologija je ena tistih, pri katerih Luksemburg prednjači v svetu," je dejal predsednik vlade dr. Robert Golob. Omenil je še študijske izmenjave med mladimi in interes Luksemburga na področju lesne industrije. Premier Bettel je na tem mestu nakazal na možnost povezovanja gospodarskih zbornic obeh držav in organizacije skupnega poslovnega foruma.

Na ravni EU sta državi v skupini prijateljic vladavine prava ter si prizadevata za trajnostno in suvereno EU. Na obisku sta voditelja naslovila razmere v Ukrajini, krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, celovit odziv na migracije in širitveno politiko EU s poudarkom na Zahodnem Balkanu.

Glede vojne v Ukrajini sta se strinjala, da morajo kanali za pogajanja ostati odprti, toda slovenski premier je prepričan, da mora Rusija kot agresor prva izraziti pripravljenost za mir.

Na področju migracij sta si bila enotna, da na ravni EU potrebujemo skupen odziv. Ne podpirata rešitev, ki bi vključevale gradnjo zidov in iz Evrope naredile trdnjavo. "Več je treba delati na integraciji migrantov, sodelovanju s tranzitnimi državami in odprtem dialogu z državami izvora," je prepričan dr. Golob.

Prav tako je bil na dnevnem redu politični dialog Slovenije z državami Beneluksa, ki se je okrepil v obdobju 2017–2019. "Slovenija je nekoč že bila tesno povezana z državami Beneluksa in tudi tokrat delujemo v to smer, da se povezava formalizira," je napovedal slovenski premier. Po njegovih besedah bi lahko konkretne rezultate prinesla koordinacija Slovenije in Beneluksa pri vprašanju Zahodnega Balkana.

Slovenija in Luksemburg gojita tesne prijateljske odnose in sorodno miselnost do temeljnih političnih in drugih vprašanj, zlasti na ravni EU. V tej luči je premier Bettel že večkrat obiskal našo državo. Kot je v skupni izjavi za medije po pogovorih izpostavil premier dr. Golob, smo pri nas gostili velikega prijatelja Slovenije.

V zahvali ob robu srečanja je luksemburški premier poudaril, da je bil na obisk povabljen tudi njegov mož, kar v njegovih očeh kaže na odprtost in strpnost naše države. Predsednik vlade Bettel je slovenskemu vodji izvršilne oblasti predal vabilo na povratni obisk v Luksemburg.