Skoči do osrednje vsebine

Prva seja Koordinacijske skupine za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot

Na Ministrstvu za javno upravo je danes potekala prva seja Koordinacijske skupine za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot v Republiki Sloveniji, ki jo je kot predsedujoča vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.
Člani delovne skupine sedijo za mizo v sejni sobi in diskutirajo

Predstavniki ministrstva, načelniki in načelnice upravnih enot o možnostih reorganizacije UE | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Ena od prioritetnih nalog vlade je za vse prebivalce Slovenije zagotoviti boljše in hitrejše storitve državne in javne uprave, zato je reorganizacija upravnih enot eden izmed ključnih ciljev pri realizaciji te naloge. V okviru Strokovnega sveta za trajnostni razvoj javne uprave, ki deluje na treh področjih in je posvetovalno telo ministrice pri pripravi reform javne uprave (v njem sodelujejo strokovnjaki iz znanosti, gospodarstva, nevladnih organizacij, samoupravnih lokalnih skupnosti in državnih organov), ima pomembno vlogo tudi delovna skupina na področju reorganizacije upravnih enot za bolj kakovostne javne storitve, usmerjene v uporabnike v sinergiji z lokalno samoupravo.

Da bodo ti ukrepi čim bolj vključujoči, so v pripravo izhodišč za reorganizacijo upravni enot vključeni tudi načelniki in načelnice upravnih enot, in sicer v okviru Koordinacijske skupine za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot.

Koordinacijsko skupino poleg predstavnikov Ministrstva za javno upravo sestavlja trinajst načelnikov/načelnic, oziroma vršilcev dolžnosti načelnikov/načelnic, ki predstavljajo dvanajst regionalnih skupin območnih upravnih enot, skupaj z območjem Upravne enote Ljubljana, ki je dodano kot posebno specifično območje.

Na prvi seji je ministrica predstavila izhodišča za izvedbo reorganizacije ter modernizacije državnega upravnega sistema 58 upravnih enot. 

Upravne enote, ki so neposreden stik države z državljani, so neenake, tako po bremenih kot tudi po načinih dela. Ministrstvo bo zato pristopilo k spremembam, katerih glavni cilj bo doseči večjo fleksibilnost zagotavljanja upravnih storitev tam, kjer bi se za te izkazovale največje potrebe.

Na delovnem srečanju so bili članom in članicam koordinacijske skupine predstavljeni scenariji izhodišč za reorganizacijo upravnih enot, ki jih obravnava tudi strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave v okviru delovne skupine za reorganizacijo upravnih enot, katere delo se bo zaključilo najkasneje jeseni.  V nadaljevanju se je odvila diskusija, v okviru katere se je naslovilo več odprtih težav in iskalo stične točke rešitev. Med drugim tudi pobuda po organiziranju regijskih usposabljanj med uslužbenci upravnih enot na različnih področjih, začenši s področjem pridobivanja delovnih dovoljenj za tujce, ki je trenutno najbolj pereče.