Skoči do osrednje vsebine

Nagovor ministrice Tanje Fajon ob mednarodnem dnevu maternega jezika, 21. februarju

Okoli 2 milijona 400 tisoč Slovencev doma in po svetu govori slovenščino kot prvi, materin jezik – kot jezik sporazumevanja, učenja, razmišljanja in ustvarjanja. V materinščini tudi sanjamo.

Naši predhodniki so živeli za sanje, da bi slovenščina postala enakovredna jezikom številčno večjih narodov – mi te sanje živimo. Tako danes slovenščina ni le uradni jezik Republike Slovenije, temveč tudi eden izmed 24 uradnih jezikov Evropske unije ter uradno priznani jezik slovenske narodne skupnosti v Italiji, Avstriji in na Madžarskem.

Za spodbujanje rabe in učenje slovenščine si prizadeva naše Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve s svojimi predstavništvi po vsem svetu. Veseli me, da narašča zanimanje tujih študentov za učenje slovenščine in slovensko literaturo. Bolje pa moramo kot matična država poskrbeti za učinkovito podporo prizadevanjem za  ohranitev slovenščine med zamejci in Slovenci po svetu.

Pravica do rabe materinščine je osnovna človekova pravica. Po podatkih UNESCA okrog 40 odstotkov svetovnega prebivalstva nima dostopa do izobrazbe v svojem jeziku. Ob današnjem mednarodnem dnevu maternega jezika je zato še toliko bolj pomembno izpostaviti zahteve po doslednem izvajanju ustavnih določb in mednarodnopravnih zavez, ki slovenski narodni skupnosti v zamejstvu zagotavljajo čim bolj polno življenje v svoji materinščini.

Slovenščina je "srce" naše narodne zavesti. In naša skupna odgovornost je, da slovenski jezik negujemo in ohranjamo s pravilno in dosledno rabo tudi v naših domovih, šolah, uradih in medijih.

Hkrati pa ostanimo odprti za kulturno in jezikovno raznolikost, saj nas ta osebnostno in družbeno bogati ter uči spoštovanja do soljudi. Večjezičnost odpira vrata prijateljstvu in poslom in je v središču evropske "enotnosti v raznolikosti".

Predvsem pa si želim, da bi na svetu prevladal jezik ljubezni, miru in spoštovanja.