Skoči do osrednje vsebine

Na uradnem obisku v Sloveniji predsedujoči Vojaškemu odboru Nata admiral Rob Bauer

V času od 20. do 21. februarja je na uradnem obisku v Republiki Sloveniji admiral Rob Bauer, predsedujoči Vojaškemu odboru Nata, ki predstavlja najvišji vojaški organ te organizacije.

Uvodoma ga je sprejel načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš. Govorila sta o varnostni situaciji s poudarkom na Zahodnem Balkanu in vzhodnem krilu Nata, razvoju Slovenske vojske ter njenem prispevku na področju zagotavljanja varnosti v okviru Zavezništva.

»Govorila sva o izzivih in možnostih, s katerimi države članice Zavezništva prispevamo k naši skupni varnosti, pri čemer sta razvoj in modernizacija vojsk držav članic najpomembnejša. Admiralu sem predstavil načrte modernizacije vojaške opreme Slovenske vojske, raziskave, razvoj in inovacije ter ostale ukrepe, s katerimi lahko Slovenska vojska še učinkoviteje prispeva k ohranjanju mednarodne varnosti,« je poudaril generalmajor Robert Glavaš.

Admiral Rob Bauer je izpostavil pomen prispevka Slovenske vojske h krepitvi odvračalne in obrambne drže Zavezništva: »"Vse naše sile morajo biti dobro pripravljene za pravočasno odvračanje groženj in obrambo pred njimi. Nato ceni zavezanost Slovenije k povezovanju regije z ostalim delom Evrope in družino čezatlantskih držav. V tej novi dobi kolektivne obrambe pomena enotnega delovanja ne morem dovolj poudariti."

Predsednika vojaškega odbora Nata je sprejel tudi minister Marjan Šarec. V pogovoru z ministrom je admiral Bauer izpostavil vojno v Ukrajini, ki dodatno utrjuje pomen kolektivne obrambe in ustrezne pripravljenosti tako na ravni Zavezništva kot posameznih zaveznic. Dodal je, da izkušnje potrjujejo pomen odpornosti in celovitega pristopa pri zagotavljanju varnosti na nacionalni ravni. Minister je sogovornika seznanil z zavedanjem na strani Vlade RS glede pomena varnosti in obrambe, kredibilnosti Slovenije v okviru Zavezništva ter s tem povezanimi prizadevanji na področju obrambe, vključno z izpolnjevanjem zavez na področju modernizacije.  

Admiral Bauer  se je v nadaljevanju obiska srečal s predsednikom vlade Republike Slovenije dr. Robertom Golobom, predsednico Republike Slovenije in vrhovno poveljnico njenih obrambnih sil dr. Natašo Pirc Musar ter predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve. V sklopu obiska si bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna ogledal mednarodno vojaško vajo Lipicanec.

Izjava za javnost načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša in admirala Roba Bauerja, predsedujočega Vojaškemu odboru zveze NATO