Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na 59. Münchenski varnostni konferenci o pravicah žensk, podnebju in širitvi EU

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na 59. Münchenski varnostni konferenci sodelovala na srečanju zunanjih ministric, okroglih mizah o podnebnih spremembah in širitvi EU ter opravila številna dvostranska srečanja. "Slovenijo predstavljam kot odprto in sodobno državo ter odlično kandidatko za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za obdobje 2024-2025," je poudarila ministrica.

Ministrica Fajon se je na povabilo zunanjih ministric Nemčije in Kanade udeležila neformalnega srečanja, na katerem je sodelovalo 10 zunanjih ministric, ki zagovarjajo feministično zunanjo politiko. Govorile so o pravicah žensk in deklic v Afganistanu in Iranu, ki se soočajo s hudimi kršitvami človekovih pravic. "Poskrbeti moramo za to, da ne bo nihče na svetu izključeval polovice svetovnega prebivalstva iz družbe. Ženske morajo biti varne in svobodne povsod po svetu. Samo tako lahko kot družba napredujemo," je poudarila ministrica Fajon. Sogovornicam je predstavila tudi potek priprav nacionalne strategije feministične zunanje politike.

Na okrogli mizi o podnebnih spremembah z naslovom ‘Učinkovito sodelovanje za pogumnejše ukrepanje na področju podnebja’ je bilo eno izmed ključnih vprašanj, kako okrepiti zaupanje in sodelovanje med državami pri spopadanju s posledicami podnebnih sprememb. Ministrica je poudarila, da podnebne spremembe ogrožajo obstoj človeštva in so naš ključni izziv, na katerega lahko odgovorimo samo skupaj in z dialogom. "Svet postaja čedalje bolj kompleksen. Vse države si prizadevamo izboljšati konkurenčnost naših gospodarstev, blaginjo in biti pomembni akterji v mednarodnem prostoru. Truditi se moramo, da to dosežemo na način, ki ni samo skladen z našimi standardi in vrednotami, temveč upošteva tudi prihodnost našega planeta in prihodnje generacije. Planet ne laže, ko nam sporoča, da moramo nemudoma ukrepati. Vprašanje podnebja je eksistencialno vprašanje, zato morajo naši odgovori biti odločni in pogumni. Vsi imamo pravico do čistega, zdravega in trajnostnega okolja, kar Slovenija vselej zagovarja,” je na okrogli mizi povedala ministrica.

Okroglo mizo, ki je posedla vrhunske strokovnjake za podnebje, sta organizirala Blejski strateški forum in Fundacija BMW. Ob ministrici Fajon so sodelovali še podpredsednik Evropske komisije za podnebje Frans Timmermans, direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva, nemška državna sekretarka in posebna odposlanka za mednarodne podnebne politike Jennifer Morgan in predsednica zunanjepolitičnega odbora kitajskega ljudskega kongresa Fung Yi. “So-organizacija okrogle mize ob robu Münchenske varnostne konference odraža vizijo Blejskega strateškega foruma v smeri vključujoče celoletne platforme, ki učinkovito promovira slovensko mehko moč v zunanjih zadevah in obravnava vse tiste teme, ki so ključne tako za slovensko kot tudi za širšo mednarodno javnost,” je povedala ministrica Fajon.

Ministrica Fajon je nastopila tudi na okrogli mizi o evropski perspektivi Zahodnega Balkana z naslovom ‘Tako blizu, a tako daleč: EU perspektiva Zahodnega Balkana’, ki je bila namenjeno predvsem razpravi o tem, kako narediti širitveni proces bolj kredibilen in verodostojen. Ministrica je ponovno poudarila trdno podporo Slovenije širitvenemu procesu Unije in povedala, da moramo tudi v luči ruske agresije na Ukrajino okrepiti politično zavezanost regiji Zahodnega Balkana in približati širitveni proces državljanom, predvsem mlajšim generacijam.

"Pomembne mednarodne konference, kot je Münchenska varnostna konferenca, so ob kakovostnih nastopih in panelnih razpravah vedno tudi priložnost za številna dvostranska srečanja," je poudarila ministrica Fajon. Ob robu konference se je srečala z zunanjimi ministri Filipinov, Brazilije, Andore, Južne Koreje, Mongolije, Jordanije, Toga in Visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini. V ospredju pogovorov so bili dvostranski odnosi med državami in sodelovanje na multilateralni ravni.

Ministrica jutri, 19. februarja 2023, zaključuje udeležbo na konferenci s sodelovanjem na panelu o prihodnosti Evropske varnostne arhitekture in srečanjem s predsednico uglednega think tanka s področja zunanjih zadev International Crisis Group Ero Comfort.