Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil konzultacije z namestnico zunanjega ministra Bolgarije

Državni sekretar Marko Štucin je na obisku gostil namestnico bolgarskega zunanjega ministra Velislavo Petrovo. Pogovori so bili namenjeni krepitvi dvostranskih odnosov, izmenjavi stališč o aktualnih evropskih, regionalnih ter mednarodnih temah ter širitvi EU.
Državni sekretar Štucin in državna sekretarka Petrova se rokujeta

Državni sekretar Štucin in državna sekretarka Petrova | Avtor: Bor Slana, STA

1 / 2

Slovenija in Bolgarija sta prijateljski državi, članici EU in Nata, z vrsto skupnih interesov in sorodnih stališč. Državna sekretarja Štucin in Petrova sta potrdila vzajemni interes za okrepitev dvostranskih odnosov med državama in izmenjala poglede o razmerah na Zahodnem Balkanu in širitvenem procesu Unije. Pri tem je državni sekretar Štucin poudaril, da bo Slovenija še naprej pomagala državam Zahodnega Balkana na njihovi evropski poti, saj je širitev EU v našem strateškem interesu.

V pogovorih o ruski agresiji na Ukrajino in posledicah vojne sta sogovornika poudarila pomen nadaljnje podpore in pomoči Ukrajini ter podprla krepitev strateške avtonomije EU. Sogovornika sta izmenjala mnenja tudi glede migracij, pri čimer se je državni sekretar Štucin zavzel za polno delovanje schengenskega območja in odpravo nadzora na notranjih mejah ter zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije za vstop Bolgarije v Schengen.