Skoči do osrednje vsebine

Nemške raziskovalne štipendije na področju zelenega vodika

Nemška služba za akademsko izmenjavo (nemško Deutscher Akademischer Austauschdienst - DAAD) je objavila nov program financiranja raziskav na področju zelenega vodika, ki vključuje štipendije za mednarodne raziskovalne obiske, pripravništva in raziskovalne obiske v Nemčiji ter zagotavljanje sredstev za strokovne delovne skupine, katerih namen je mreženje med znanostjo in industrijo.

Nemška služba za akademsko izmenjavo (DAAD) je objavila nov program financiranja vreden raziskav na področju zelenega vodika, vreden okvirno 6 milijonov evrov. Program vključuje štipendije za mednarodne raziskovalne obiske, pripravništva in raziskovalne obiske v Nemčiji ter zagotavljanje sredstev za strokovne delovne skupine, katerih namen je mreženje med znanostjo in industrijo. Sredstva za delovanje in izvedbo programa, ki bo po prvih ocenah potekal vsaj do zaključka leta 2025, zagotavlja nemško Zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave.

S programom financiranja raziskovalnih štipendij želi nemška vlada okrepiti mednarodno sodelovanje raziskovalk in raziskovalcev v okviru Evropskega raziskovalnega prostora (angleško European Research Area – ERA) ter okrepiti zanimanje raziskovalcev na začetku kariere za temo zelenega vodika.

Rok za prijave na v okviru aktualnih razpisov je 28. februar 2023. Pogoji sodelovanja in postopek prijave ter vse ostale podrobnejše informacije so objavljene na spletni strani DAAD pod rubriko ERA Fellowships – Green Hydrogen (v angleščini).

Zeleni vodik je ključnega pomena za razogljičenje v velikih sektorjih, kot so jeklarska in kemična industrija ali v letalstvu, ladijskem prometu in težki industriji in tovornem prometu. Zato je ključni element trajnostne evropskega preobrazbe. Poleg tega vodikova tehnologija ponuja različne možnosti za ustvarjanje vrednosti in se lahko razvije v osrednje poslovno področje za nemške in evropske izvozne industrije. Na pobudo nemškega zveznega ministrstva so strokvnjaki iz vse Evrope skupaj opredelili najnujnejša vprašanja raziskav in inovacij na področju zelenega vodika na evropski ravni in jih zbrali v Strateški agendi za raziskave in inovacije na področju vodika na evropski ravni (angleško Strategic research and innovation agenda – SRIA).