Skoči do osrednje vsebine

36. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva in uredbo o izvajanju evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 za cilj naložbe za rast in delovna mesta. Ministra za javno upravo in obrambo pa sta se v izjavi po seji vlade odzvala tudi na današnji protest poklicnih gasilcev.

Osnovni namen predloga zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva je zaščita rokodelskih panog in njenih nosilcev, ohranjanje, prenašanje in razvijanje rokodelskih znanj, spretnosti in veščin ter varstvo nesnovne kulturne dediščine in identitete. Predlog zakona predvideva dodano vrednost za razvoj malega gospodarstva, spodbuja ustanavljanje novih regionalnih rokodelskih centrov in medgeneracijsko povezovanje, obenem pa omogoča tudi nove poklicne možnosti posameznim rokodelcem ter prinaša pozitivne učinke na razvoj turizma. Zakon bo nudil tudi pravno podlago za dodelitev finančnih spodbud za izvajanje dejavnosti na področju rokodelstva. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je za izvajanje ukrepov na podlagi zakona v proračunu zagotovilo 1,4 milijona evrov za leto 2023 in 1,6 milijona evrov za 2024.

Uredba o izvajanju evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 za cilj naložbe za rast in delovna mesta vzpostavlja zakonske pogoje za koriščenje evropskih kohezijskih sredstev iz proračuna EU. Uredba podrobneje ureja izvajanje evropske kohezijske politike v Republiki Sloveniji v obdobju 2021–2027. Med drugim določa udeležence evropske kohezijske politike in njihove naloge - od načina izbora operacij ter njihovega potrjevanja in izvajanja do izplačil iz in povračil v državni proračun, načina preverjanj in področja komuniciranja. Še bolj podrobno bodo sistem izvajanja uredila navodila organa upravljanja, ki bodo pripravljena v marcu oziroma aprilu 2023.