Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na delovnem obisku v Berlinu

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je bila od 13. do 14. februarja 2023 na delovnem obisku v Berlinu. V okviru obiska se je srečala z ministrico za kulturo in medije Zvezne republike Nemčije Claudio Roth, se udeležila koncerta slovenske vokalne skupine Gallina in Alda Kumarja ob slovenskem kulturnem prazniku, obiskala Muzej evropskih kultur in Aedes galerijo ter se srečala z v Berlinu živečimi slovenskimi umetnicami in umetniki.
Slovenska in nemška ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko in Claudia Roth

Slovenska in nemška ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko in Claudia Roth | Avtor: BKM/bundesfoto/Völkner

1 / 3

Osrednja tema bilateralnega srečanja med slovensko in nemško ministrico za kulturo, dr. Asto Vrečko in Claudio Roth, so bili izzivi na področju kulture, ki so prioriteta obeh ministrstev. Govorili sta o različnih možnostih kulturnega sodelovanja med Nemčijo in Slovenijo. Strinjali sta se, da so potenciali za krepitev odnosov med državama na področju kulture zelo veliki. V Nemčiji deluje zelo veliko slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Slovenskim ustvarjalkam in ustvarjalcem ter institucijam sicer Nemčija ponuja številne priložnosti za predstavitev njihovega dela. Posebno pozornost sta sogovornici posvetili projektu Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023. Gostovanje na sejmu je izjemna priložnost za slovensko knjigo, literaturo in celotno kulturo, saj bo predstavitev na sejmu spremljal bogat program. Projekt je obenem tudi priložnost za celostno promocijo Slovenije.

Poleg tega sta ministrici za kulturo govorili tudi o evropskih prestolnicah kulture v letu 2025, Novi Gorici in Chemnitzu. Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tej priložnosti nemško kolegico povabila na odprtje Evropske prestolnice kulture Nova Gorica - Gorizia, ki bo 8. februarja 2025 v Novi Gorici. Pogovarjali sta se tudi o dobrih praksah za zagon kulture po epidemiji covida-19 ter trajnostnih kulturnih politikah v duhu zelenega prehoda. Pozornost sta namenili tudi izmenjavi mnenj in dobrih praks pri pomoči ukrajinskim umetnikom in ukrajinski kulturi ter pri pomoči Turčiji in Siriji ob nedavnih potresih.

Ministrica se je v okviru delovnega obiska v Berlinu udeležila koncerta slovenske vokalne skupine Gallina in Alda Kumarja ob slovenskem kulturnem prazniku. Večer je bil med drugim posvečen slovenski liriki – Gallina je pod umetniškim vodstvom Ane Erčulj izvajala tudi pesmi slovenskih pesnic in pesnikov, izvedena pa je bila tudi praizvedba Dagadaga Alda Kumarja. Ministrica je v pozdravnem nagovoru zbrane na koncertu spomnila, da bo v letošnjem letu v Nemčiji veliko priložnosti za spoznavanje in odkrivanje slovenske ustvarjalnosti. Medtem ko bo Slovenija jeseni častna gostja na frankfurtskem knjižnem sejmu, bo program spremljajočih dogodkov potekal vse leto – koncert je bil uvod v leto številnih priložnosti za Slovenijo v nemško govorečem prostoru.

Ministrica se je ob koncu nagovora zahvalila veleposlanici Republike Slovenije v Zvezni Republiki Nemčiji Ani Polak Petrič in vodji Slovenskega kulturnega centra Berlin Saši Šavel Burkart za organizacijo koncerta ter poudarila pomembno vlogo, ki jo bo imel center pri organizaciji dogodkov ter promociji slovenske umetnosti in kulture v prihajajočih mesecih.

Ministrica se je zadnji dan delovnega obiska srečala z v Berlinu živečimi in delujočimi slovenskimi umetniki in umetnicami. Ob tem je poudarila: "Vesela sem, da sta slovenska kultura in umetnost prisotni v Berlinu in tudi drugod po Nemčiji, kjer delujejo številne naše ustvarjalke in ustvarjalci. Delujejo v zahtevnem umetniškem okolju, v katerem pa dosegajo vrhunske in zelo vidne rezultate, ki pomembno prispevajo k uveljavljanju slovenske umetnosti na tujem." Poleg tega si je ogledala tudi razstavi v Muzeju evropskih kultur in Aedes galeriji (arhitektura). V obeh institucijah, ki predstavljata izjemno referenčna berlinska razstavna prostora, se veselijo nadaljnjih sodelovanj s slovenskimi institucijami in Slovenskim kulturno-informacijskim centrom v Berlinu (SKICA Berlin).