Skoči do osrednje vsebine

Danes praznuje številka 112

Danes obeležujemo dan enotne mednarodne številke za klic v sili 112. Letos mineva 32 let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla kot druga država v Evropi, že leta 1997.

Klici na številko 112 morajo biti (s fiksnih, mobilnih telefonov ali iz telefonskih govorilnic) brezplačni. Na tej številki mora biti ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev in drugih enot za zaščito, reševanje in pomoč ter policije, četudi v državi delujejo druge nacionalne številke klica v sili. Ob klicu se zaradi lažjega zagotavljanja pomoči izpiše tudi lokacija kličočega.

Danes je na telefonsko številko 112 mogoče klicati v vseh državah članicah zveze Evropske unije in v večini drugih evropskih držav. V Sloveniji deluje 13 regijskih centrov za obveščanje, ki so lani prejeli 517.842 klicev na pomoč, v povprečju 1418 klicev na dan. Največ klicev prejme ljubljanski center za obveščanje, lani jih je bilo 131.800.

Za številko 112 pa so ljudje – operaterji, ki sprejemajo klice v sili, reševalci, ki prihitijo na pomoč, in vsi ostali, zaradi katerih sistem deluje. Ob današnjem dnevu – dnevu enotne številke 112 – se jim iskreno zahvaljujemo za njihovo požrtvovalno delo.

Na rdečem kvadratu je z belimi številkami izpisnao 112, pod njo pa še beseda SOS in stilizirana telefonska slušalka

Enotna evropska številka za klice v sili 112 | Avtor: Ministrstvo za obrambo