Skoči do osrednje vsebine

Obsodba nestrpnosti do slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ostro obsoja objavo podmladka Avstrijske svobodnjaške stranke s protislovensko vsebino na družbenih omrežjih. To je nedopusten izraz nestrpnosti do slovenske narodne skupnosti. Slovenija poziva Avstrijo k takojšnjemu in ustreznemu odzivu na ta incident ter k polni uresničitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes preko Veleposlaništva Republike Slovenije v Avstriji Ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo podmladka Avstrijske svobodnjaške stranke (nemško Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ) s protislovensko vsebino na družbenih omrežjih.

Ta objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem in kaže na zavračanje slovenskega jezika in kulture, ki je dragocen del identitete avstrijske Koroške. Slovenija pričakuje, da bodo deželne in zvezne oblasti Republike Avstrije sprožile ustrezne postopke za zaščito ustavnih pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je izrazilo tudi posebno zaskrbljenost nad dejstvom, da se je neprimerna retorika pojavila na platformi, ki je namenjena mladim.

Slovenija in Avstrija sta sicer prijateljski državi, ki sta zavezani temeljnim evropskim vrednotam. Spoštovanje kulturne in jezikovne raznolikosti je bilo tudi spravno dejanje predsednikov obeh držav ob 100. obletnici koroškega plebiscita v Celovcu. Zato menimo, da morata obe strani narediti vse v korist sožitja in medsebojnega razumevanja na avstrijskem Koroškem ter za preseganje zgodovinskih delitev.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bo zaradi omenjenega incidenta na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer.