Skoči do osrednje vsebine

Materialno pomoč odpremili na območje potresa v Republiki Turčiji

Iz Državnega logističnega centra Roje je ob 14.30 proti Republiki Turčiji odpeljal konvoj z materialno pomočjo za prizadete ob katastrofalnem potresu v Turčiji.

Vlada je v sredo, 8. februarja sklenila, da Slovenija Republiki Turčiji preko mehanizma EU na področju civilne zaščite nameni materialno pomoč v vrednosti 451.400 evrov. V okviru materialne pomoči bo Slovenija najprej zagotovila opremo za namestitev prizadetega prebivalstva: šotore za namestitev, pihalce toplega zraka ter odeje. Ocenjena vrednost prve pošiljke skupaj s prevozom je 275.400 evrov.

Poslana materialna pomoč

Sredstvo Kosov
Šotor S2 25
Pihalci toplega zraka 14
Terenske postelje 1000
SKUPAJ 1039

Tovornjak je na pot pospremil minister za obrabo Marjan Šarec, ki je ob tem povedal, da pričakuje, da bo vsa pomoč v Republiki Turčiji najkasneje v enem tednu in dodal: »Vemo, da so v Turčiji razmere izjemno neugodne. Pomembno je, da to opremo čim prej dostavimo. Delamo vse potrebno, da bo Slovenija pomagala čimbolj, kot bo lahko. Tudi v Sirijo bomo poslali pomoč. Pričakujem, da v najkrajšem možnem času.«

Nadaljnjo materialno pomoč do skupne višine 451.400 evrov bo Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) izvedla na podlagi nadaljnjih zaprosil Republike Turčije ob upoštevanju razpoložljivih materialnih sredstev.

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da bo namenila denarno humanitarno pomoč po potresu prebivalcem Republike Turčije in Sirske arabske republike v višini 400 tisoč evrov. Polovico sredstev bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (angleško International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies - IFRC) za okrevanje prebivalcev po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije. Preostala sredstva bo Slovenija prispevala za Čezmejni sklad za Sirijo (Cross Border Fund for northwestern Syria) v okviru finančnega mehanizma Urada Organizacije združenih narodov za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (angleško United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs - UN OCHA) za pomoč prebivalcem prizadetega dela Sirije.

Na URSZR pripravljajo tudi vse potrebno za pošiljko materialne pomoči prizadetim v Sirski arabski republiki potem, ko je ta včeraj zaprosila za pomoč.

Republika Slovenija je 6. februarja v Republiko Turčijo preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite že napotila člana EU enote za oceno stanja in koordinacijo Domna Torkarja, sicer zaposlenega na Upravi za zaščito in reševanje. Dodatno je Republika Slovenija Republiki Turčiji 7. februarja 2023 zagotovila tudi reševalno pomoč v obliki enote 11 pripadnikov civilne zaščite s 7 reševalnimi psi in 4 spremljevalci, vodja enote Civilne zaščite je Blaž Turk.