Skoči do osrednje vsebine

Humanitarna pomoč Slovenije prebivalcem Turčije in Sirije po potresu

Vlada je na dopisni seji sklenila, da bo namenila humanitarno pomoč po potresu prebivalcem Republike Turčije in Sirske arabske republike.

Republika Slovenija bo upoštevajoč težke humanitarne razmere, v katerih so se po potresu, 6. februarja, znašli prebivalci prizadetih delov Turčije in Sirije, državama namenila humanitarno pomoč za okrevanje po naravni katastrofi v višini 400 tisoč evrov.

Polovico sredstev bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (angleško The International Federation of Red Cross – IFRC) za okrevanje prebivalcev po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije. Preostala sredstva bo Slovenija prispevala za Čezmejni sklad za Sirijo (Cross Border Fund for northwestern Syria) v okviru finančnega mehanizma Urada Organizacije združenih narodov (OZN) za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (angleško United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – UN OCHA) za pomoč prebivalcem prizadetega dela Sirije.

Sredstva za humanitarno popotresno pomoč prebivalcem Republike Turčije in Sirske arabske republike bodo zagotovljena iz sredstev proračunske rezerve Republike Slovenije.

Vir: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve