Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo Turčiji za obvladovanje posledic potresa namenila tudi materialno pomoč

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela odločitev, da se Republiki Turčiji zaradi posledic potresa zagotovi materialno pomoč preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite, skladno z zaprosili. Skupna vrednost materialne pomoči je 451.400 evrov.

V okviru materialne pomoči bo Slovenija najprej zagotovila opremo za namestitev prizadetega prebivalstva: šotore za namestitev, pihalce toplega zraka ter odeje. Ocenjena vrednost prve pošiljke skupaj s prevozom je 275.400 evrov. Nadaljnjo materialno pomoč do skupne višine sredstev bo Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje izvedla na podlagi nadaljnjih zaprosil Republike Turčije ob upoštevanju razpoložljivih materialnih sredstev.

Pravice porabe za nadomestitev sredstev v višini 421.400 evrov se bodo zagotovile iz sredstev proračunske rezerve, sredstva za prevoz v višini 30.000 evrov pa bo zagotovilo Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje.

Republika Slovenija je 6. februarja v Republiko Turčijo preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite že napotila člana EU enote za oceno stanja in koordinacijo. Dodatno je Republika Slovenija Republiki Turčiji 7. februarja 2023 zagotovila tudi reševalno pomoč v obliki enote 11 pripadnikov civilne zaščite s 7 reševalnimi psi.