Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je ob potresu v Turčiji predlagala strokovnjake za sodelovanje v okviru Evropskih enot civilne zaščite

Republika Turčija je zaradi močnega potresa z magnitudo 7,8 dne 6. februarja ob 2.17 po evropskem času in številnih popotresnih sunkov zaprosila za pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Skupno je potres prizadel 10 provinc, po poročanju medijev število mrtvih, poškodovanih in pogrešanih hitro narašča, saj v radiju 5 km od središča potresa živi približno 5 milijonov ljudi.

Vlada Republike Slovenije je danes sprejela odločitev, da se na podlagi zaprosila Republike Turčije prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zaradi posledic obsežnega potresa, napoti tri strokovnjake v enoto Evropske unije za oceno stanja in koordinacijo, in sicer strokovnjaka za logistiko, strokovnjaka za pomoč pri zbiranju podatkov in strokovnjaka za operativno koordinacijo. Napotitev je predvidena za obdobje od 14 do 21 dni z možnostjo podaljšanja in rotacije strokovnjakov, s pričetkom 6. februarja 2023. Koordinacijo napotitve bo izvajala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Kot je povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin, smo v Sloveniji v stalnem kontaktu z Evropsko komisijo in prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite spremljamo izražene potrebe Turčije po različnih oblikah pomoči pri reševanju žrtev potresa, pri njihovi medicinski oskrbi ter pri zagotavljanju osnovnih življenjskih pogojev velikega števila ljudi na prizadetem območju.

Uprava RS za zaščito in reševanje preverja možnosti za morebitno sodelovanje slovenskih pripadnikov Civilne zaščite v skupni mednarodni enoti za reševanje izpod ruševin oziroma enot reševalnih psov za reševanje izpod ruševin. Glede na nadaljnje prošnje Turčije po pomoči, se bo Slovenija  odzivala tudi s humanitarno in tehnično pomočjo.