Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo v Turčijo napotila strokovnjake za oceno stanja in operativno koordinacijo reševanja

Na današnji dopisni seji je vlada sklenila, da bo Slovenija ob katastrofalnem potresu v Turčijo napotila strokovnjake za oceno stanja in operativno koordinacijo reševanja.

Vlada Republike Slovenije je sprejela odločitev, da se na podlagi zaprosila Republike Turčije prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zaradi posledic obsežnega potresa, napoti tri strokovnjake v enoto Evropske unije za oceno stanja in koordinacijo, in sicer strokovnjaka za logistiko, strokovnjaka za pomoč pri zbiranju podatkov in strokovnjaka za operativno koordinacijo. Napotitev je predvidena za obdobje od 14 do 21 dni z možnostjo podaljšanja in rotacije strokovnjakov, s pričetkom 6. februarja 2023.

Koordinacijo napotitve bo izvajala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Vrednost napotitve znaša do 20.000 evrov.

Republika Turčija je zaradi močnega potresa z magnitudo 7,8 dne 6. februarja ob 2.17 po evropskem času in številnih popotresnih sunkov zaprosila za pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Skupno je potres prizadel 10 provinc, po poročanju medijev število mrtvih, poškodovanih in pogrešanih hitro narašča, saj v radiju 5 km od središča potresa živi približno 5 milijonov ljudi.

Vir: Ministrstvo za obrambo