Skoči do osrednje vsebine

Javni natečaj za oblikovanje vizualne identitete za Ravnikarjevo leto 2023

Ministrstvo za kulturo je objavilo Javni, anonimni, odprti natečaj za oblikovanje vizualne identitete za Ravnikarjevo leto 2023. K oddaji predlogov rešitev za celostno grafično podobo vabimo grafične oblikovalce, oblikovalske studie in študente. Rok za oddajo predlogov je 3. marec 2023.

Vlada je na predlog Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za Ravnikarjevo leto. Namen Ravnikarjevega leta je celovito in strokovno predstaviti dediščino arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki je nacionalnega pomena, z raziskavami, razstavami, predstavitvami ter izobraževalnimi in promocijskimi dogodki.

Edvard Ravnikar je osrednja in najpomembnejša osebnost slovenske arhitekture v drugi polovici 20. stoletja. Je avtor številnih ključnih objektov tega obdobja, od Trga revolucije (1960–1982), urbanistične zasnove Nove Gorice (1947), sedeža Okrajnega ljudskega odbora (OLO) Kranj, grobišč talcev v Begunjah in Dragi, spominskega parka Kampor na Rabu, bank v Kranju in Celju, veleblagovnice Globus v Kranju do mnogo drugih, tudi mednarodnih projektov. Ravnikar je bil pedagog, ki je vzgojil generacije slovenskih arhitektov. Iz kroga njegovih študentov so izšli ključni slovenski arhitekti 20. stoletja. Ravnikar je tudi teoretik in avtor številnih pomembnih besedil. Dediščina Edvarda Ravnikarja je ob Plečnikovi najpomembnejša slovenska arhitekturna dediščina.

Vabljeni k oddaji predlogov.