Skoči do osrednje vsebine

Slovensko-nemške konzultacije na ravni generalnih direktoric za evropske zadeve

Vršilka dolžnosti generalne direktorice za evropske zadeve veleposlanica Ksenija Škrilec je na konzultacijah v Ljubljani gostila direktorico za Evropo na Ministrstvu za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije veleposlanico Sibylle Sorg.
udeleženci med pogovorom, sedijo

Slovensko-nemške konzultacije na ravni generalnih direktoric za evropske zadeve | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Osrednja tema pogovora so bile aktivnosti za krepitev sodelovanja med  Slovenijo in Nemčijo ter izmenjava stališč o aktualnih evropskih in mednarodnih temah. Sogovornici sta potrdili odlične politične in gospodarske odnose med Slovenijo in Nemčijo. Podprli sta prizadevanja za krepitev sodelovanja, med drugim pri uresničevanju konkretnih aktivnosti v okviru Skupnega akcijskega načrta med državama za obdobje 2022-2024. Ta je bil podpisan ob obisku zunanje ministrice Tanje Fajon 1. julija 2022 v Berlinu. Izpostavili sta sodelovanje na področju feministične zunanje politike ter opolnomočenja žensk in deklic, ki mu obe državi v zunanji politiki namenjata posebno pozornost. 

Sogovornici sta pri evropskih temah poudarjeno obravnavali širitev Evropske unije in Zahodni Balkan, razmere v Ukrajini, migracije in delovanje schengenskega območja. Vršilka dolžnosti generalne direktorice veleposlanica Škrilec je pri tem poudarila pomen polnega delovanja schengna, odpravo nadzora na notranjih mejah in sodelovanje pri zaščiti zunanje schengenske meje.

Sogovornici sta poudarili pomen nadaljnje trdne podpore in pomoči Ukrajini ter se zavzeli za verodostojno nadaljevanje širitvenega procesa Evropske unije. Pri tem sta izpostavili vlogo reformnih procesov v državah Zahodnega Balkana za stabilnost v regiji.

Strinjali sta se glede pomena vladavine prava in nadaljevanja dialoga med državami članicami. Glede na trenutno geopolitično situacijo sta izpostavili potrebo po izvajanju ukrepov za zeleni prehod in podnebno nevtralnost.