Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon in španski zunanji minister Albares o feministični zunanji politiki

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Kraljevine Španije Joséja Manuela Albaresa Bueno, ki je bil hkrati častni gost 26. posveta slovenske diplomacije. Govorila sta predvsem o dvostranskih odnosih, dotaknila pa sta se tudi feministične zunanje politike, ki jo Španija uveljavlja kot zunanjepolitični koncept.

Slovenija in Španija imata tradicionalno dobre in prijateljske odnose ter delita poglede na mnoge evropske in mednarodne teme. V luči aktualnih geostrateških vprašanj, ki so povezana z vojno v Ukrajini in njenimi posledicami na področju energetike, sta ministrica Fajon in minister Albares poudarila, "kako pomembna je močna in povezana Evropa, kako pomembno je, da sodelujemo, da imamo močna partnerstva ter vključujočo Evropo in politiko. Samo tako bomo uspešni pri soočanju z aktualnimi izzivi".

"Posebej me veseli, da Slovenija tako kot Španija v ospredje zunanjepolitičnega delovanja postavlja solidarnost, multilateralizem, predvsem pa tudi feministično zunanjo politiko. Slednji bo Slovenija v novi zunanjepolitični strategiji namenila prav posebno mesto. V zadnjem času lahko spremljamo trpljenje mnogih žensk in deklic, zatiranje pravic žensk v Iranu in Afganistanu. Zato je še toliko pomembneje, da tem vprašanjem v zunanji politiki namenjamo posebno skrb in pozornost," je povedala ministrica Fajon.

Ministra sta razpravljala še o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, pomoči Ukrajini in pomenu čimprejšnje ustavitve uničujoče ruske agresije. Govorila sta tudi o širitvi EU na regijo Zahodnega Balkana, pri čemer je ministrica Fajon poudarila pomen verodostojnega nadaljevanja širitvenega procesa Evropske unije in reformnih procesov v državah Zahodnega Balkana, ki so nujno potrebni za ohranjanje stabilnosti v naši soseščini.

"Zahvaljujem se kolegu ministru Albaresu, da je danes na posvetu slovenske diplomacije nagovoril naše veleposlanice in veleposlanike. To je izjemna priložnost, ker Španija v drugi polovici leta prevzema predsedovanje Svetu EU. Veseli me, da smo lahko dobili izjemen vpogled v to, kakšni so pogledi in prednostne naloge Španije, predvsem v času tektonskih geostrateških premikov v svetu," je povedala ministrica Fajon.