Skoči do osrednje vsebine

Poslovne priložnosti za slovenska podjetja v državah Latinske Amerike in na Karibih

Ministrstvo za finance je v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, Javno agencijo za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT) ter Medameriško razvojno banko (angleško Inter-American Development Bank – IDB) danes organiziralo seminar, ki se osredotoča na poslovne priložnosti pri projektnem sodelovanju v državah Latinske Amerike in na Karibih.
V dvorani sedijo udeleženci dogodka, fotografirani s hrbtne strani, spredaj pred projekcijo sedi minister z moderatorko.

Udeleženci dogodka o poslovnih priložnostih za slovenska podjetja v državah Latinske Amerike in na Karibih | Avtor: Ministrstvo za finance

1 / 2

Dogodek je bil na pobudo Ministrstva za finance organiziran v okviru mednarodne konference Ministrstva za zunanje zadeve Dnevi Latinske Amerike in Karibov, namenjeni krepitvi sodelovanja z državami Latinske Amerike in Karibov. Namenjen je bil vsem podjetjem, ki jih zanima odkrivanje poslovnih priložnosti v tako raznoliki regiji s številnimi izzivi. Želimo si namreč, da bi bilo v naslavljanje teh izzivov in iskanje poslovnih priložnosti v tej regiji vključeno tudi slovensko gospodarstvo. 

Predstavniki IDB so udeležencem predstavili priložnosti za sodelovanje pri javnih naročilih za projekte, sofinancirane s strani IDB, pri tem pa so se osredotočili na aktivnosti v posameznih sektorjih, kjer se kažejo sinergije med državami obeh regij. Gre predvsem za področja okolja, voda, digitalizacije, kibernetske varnosti in umetne inteligence ter obnovljivih virov energije in energetike.

Udeležence seminarja je nagovoril tudi minister za finance Klemen Boštjančič, ki je ob tej priložnosti poudaril, da obstajajo sinergije med slovenskim gospodarstvom ter gospodarstvom držav Latinske Amerike in Karibov. Te je po mnenju ministra treba v čim večji možni meri izkoristiti. Ena izmed poti je v partnerstvu s skupino Medameriške razvojne banke, članstvo Slovenije v njej pa daje našim podjetjem dodatne priložnosti. »Želim si, da bi današnji dogodek spodbudil nova povezovanja in večjo prisotnost slovenskega gospodarstva v tej regiji,« je dodal minister. 

Podjetjem, ki jih priložnosti v državah Latinske Amerike in na Karibih zanimajo bolj podrobno, so predstavniki IDB danes in jutri na voljo na bilateralnih srečanjih. Ta so namenjena še podrobnejši seznanitvi s posameznimi področji delovanja banke, tudi v ostalih sektorjih, ki niso bili predstavljeni v okviru današnjega seminarja.