Skoči do osrednje vsebine

Zdravstvene trditve in navedba »probiotik«

Na trgu obstaja vedno večje število živil, ki so označena in oglaševana s prehranskimi in zdravstvenimi trditvami.

Uporabo prehranskih in zdravstvenih trditev na živilih ureja v EU harmonizirana zakonodaja z Uredbo (ES) št. 1924/2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živili. Uporablja se za prehranske in zdravstvene trditve pri komercialnem obveščanju, in sicer označevanju, predstavljanju ali oglaševanju živil, vključno s prehranskimi dopolnili, namenjenih končnemu potrošniku.

Več informacij s področja prehranskih in zdravstvenih trditev na živilih lahko najdete na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Uporaba izraza probiotik in probiotičen v povezavi z zdravstvenimi trditvami ni dovoljena

Za 'probiotik' ni odobrena nobena zdravstvena trditev, zato izrazi, ki nakazujejo probiotično delovanje (tj. namigujejo, da so bakterije v izdelku lahko koristne za zdravje), niso dovoljeni.

Pojasnila glede uporabe izraza probiotik in probiotičen v povezavi z zdravstvenimi trditvami  so podrobno zapisana, saj v EU za probiotike ne obstaja nobena odobrena zdravstvena trditev. Vse do sedaj posredovane vloge za odobritev zdravstvene trditve za probiotike na EFSA (Evropski agenciji za varnost hrane) niso dobile pozitivnega mnenja. Zato nobena trditev o probiotikih ni navedena v registru EU kot dovoljena za uporabo.

Trditve o probiotikih, ki so bile v celoti ovrednotene in zavrnjene, so v registru EU navedene kot neodobrene.