Skoči do osrednje vsebine

Na področju zdravstva in drugih strukturnih reform bomo delovali sistemsko

Premier dr. Robert Golob je gostil tretje srečanje ministric in ministrov vlade s koalicijskimi poslankami in poslanci na Brdu pri Kranju. Tokratno srečanje so v celoti posvetili zdravstveni reformi.

Urška Klakočar Zupančič, dr. Robert Golob, Maša Kociper, Danijel Bešič Loredan, Sanja Ajanović Hovnik in dr. Darjo Felda

Tretje srečanje predsednika in ministrov Vlade RS s koalicijskimi poslanci | Avtor: Daniel Novakovič/STA

1 / 3

“Ta vrh je bil sklican z enim samim namenom, in ta je, da prebivalkam in prebivalcem Slovenije pokažemo, da smo skupaj odločeni, da reforme, ki jih Slovenija potrebuje, da postane moderna država, tudi izpeljemo,” je na novinarski konferenci po zaključeni razpravi poudaril premier. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po njegovih besedah dobil polno podporo vseh prisotnih.

Na srečanju so se udeleženci seznanili z izčrpno analizo stanja zdravstvenega sistema. “Analiza je žal slabša, kot si misli kdorkoli v tej državi. Dobra novica pa je, da so ugotovljeni razlogi, zakaj je situacija tako slaba in da obstaja načrt,” je dodal premier. Napovedal je, da bo že jutri pripravljena konkretna časovnica zakonodajnih ukrepov, ki bodo v smiselnem vrstnem redu sprejeti do konca letošnjega leta in izvedbenih ukrepov do leta 2025.

Po mnenju predsednika vlade se je zdravstvene reforme treba lotiti sistemsko in celovito ter začeti v središčni točki, tj. pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. “Naš namen je, da reformo izpeljemo na način, da prebivalke in prebivalci dobijo dostop do učinkovitega javnega zdravstva,” je zatrdil.

Zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme bodo podpisali vsi udeleženci, tudi poslanke in poslanci. S podpisom bodo izkazali osebno zavezo, da želijo tvorno prispevati k pripravi zdravstvene reforme.

Predvidoma čez štirinajst dni bo predsednik vlade gostil naslednje srečanje ministric in ministrov vlade s koalicijskimi poslanci, na katerem bodo naslovili izhodišča za reforme na področju davkov, šolstva, pokojnin, sistema plač v javnem sektorju in stanovanjske politike. “Tudi pri ostalih petih reformah bomo postopali po enakem principu - analiza stanja, časovnica in zaveza za izvršitev,” je dejal dr. Golob.

Po naslednjem srečanju bo pripravljen aneks h koalicijski pogodbi, ki bo zajemal vse omenjene reforme in njihovo časovnico. Za podpis aneksa si bodo koalicijski partnerji vzeli čas, saj želijo, da bo prestal vse demokratične procese znotraj strank. Aneks bi po navedbah premiera lahko podpisali v naslednjih šestih tednih. “Danes smo začrtali pot, po kateri gremo. In verjamem, da rešitve in reforme lahko izpeljemo le skupaj,” je zaključil predsednik vlade.