Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob obiskal Splošno bolnišnico Celje in Zdravstveni dom Celje

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes obiskal Splošno bolnišnico Celje in se udeležil slavnostnega odprtja nove stavbe s heliportom.

Po obisku je premier poudaril, da vlada ne glede na okoliščine stremi k iskanju najboljših rešitev za prihodnost: “Zato je danes moje sporočilo, da bo vlada naredila vse, da se tudi naslednji dve fazi izpeljeta v skladu z načrti.”

Premier se je nato srečal z županom Mestne občine Celje Matijo Kovačem in skupaj z njim obiskal Zdravstveni dom Celje. Po obisku je ZD Celje poudaril kot primer dobre prakse: “Kot je pomembno, da država oziroma občina zagotovi sredstva za infrastrukturo, je enako ali še bolj pomembno, kako se ekipe upravljajo. Ljudje ne zapuščajo organizacij, ker jim ni všeč infrastruktura, temveč zaradi slabih odnosov ali zaradi neustreznega vodstva,” je povedal predsednik vlade dr. Golob. Poudaril je tudi zgledno sodelovanje med zdravstvenim domom, nujno medicinsko pomočjo in urgentnim centrom, kar omogoča učinkovito delovanje za dobrobit bolnikov. “Želim si, da bi se takšni primeri dobrih praks razširili po vsej državi, saj se bomo le tako lahko soočali z zdravstvenimi izzivi, ki so pred nami," je zaključil premier dr. Golob.

Na novinarsko vprašanje glede sodelovanja z ministrom za zdravje je predsednik vlade odgovoril, da z ministrom dobro sodeluje: “Imava odprt, iskren odnos. Minister prispeva znanje, jaz pa politično podporo celotne vlade za reformo.”

Pretekli teden je začela delovati medresorska delovna skupina, ki jo usklajuje predsednik vlade. Ena od nalog delovne skupine je povezovanje različnih ministrstev: “Tako ministrstva za zdravje kot nosilca, ministrstva za finance kot tistega, ki bo moral zagotoviti denar, ministrstva za digitalizacijo in ministrstva za javno upravo. Na ta način želim povezati vse tiste službe, ki so odgovorne za pripravo gradiv,” je pojasnil predsednik vlade.

Poleg tega je napovedal ustanovitev strateškega sveta za zdravstvo, ki ga bo vodil kirurg dr. Erik Brecelj, v njem pa bo sodeloval širok nabor strokovnjakov. To je po premierjevem mnenju najboljše zagotovilo, da bo zdravstvena reforma dobro zastavljena in jo bo mogoče izvesti, saj bodo člani strateškega sveta pripravili strateške usmeritve in predloge za dolgoročne rešitve.

Da bi zdravstvena reforma uspela, jo mora podpirati celotna vladna koalicija. Minister za zdravje bo zato 18. 1. 2023 ministrom in koalicijskim poslancem predstavil usmeritve in osnovna izhodišča za reformo. Po napovedih predsednika vlade bodo koalicijski partnerji na podlagi razprave oblikovali aneks k koalicijski pogodbi: “Želimo si, da je ta aneks podpisan s strani vseh koalicijskih poslancev in poslank, ne samo s strani ministrov, zato da vemo, da smo v tem čolnu vsi skupaj,” je zaključil predsednik vlade.