Skoči do osrednje vsebine

Vojaški letalci zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

Danes so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.

Slovesnosti so se udeležili minister za obrambo Marjan Šarec, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, poveljnik 1. brigade Boštjan Močnik, župana občin Brežice Ivan Molan in Krško Janez Kerin ter predstavniki lokalnih skupnosti.

Zbrane je uvodoma nagovoril poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube, ki je v svojem govoru izpostavil pomen vojaškega letalstva in predstavil vključenost vojaških letalskih zmogljivosti v letu 2022 pri reševanju, nujnih medicinskih prevozih in gašenju, za kar so posadke naletele rekordnih 1138 ur. Lani so pomoč iz zraka zaznamovali požari, saj so letalske zmogljivosti sodelovale pri gašenju 27 požarov ter pri tem naletele 474 ur in na požarišča odvrgle okoli 4,4 milijona litrov vode. Ob koncu nagovora je izrazil zadovoljstvo nad modernizacijo in razvojem letalstva, saj se s tem odpirajo možnosti za zaposlitev novih sodelavcev.

Osrednji govorec na slovesnosti je bil minister za obrambo Marjan Šarec, ki je povedal, da je po sušnih letih končno napočil čas, ko bodo vlaganja v Slovensko vojsko višja, ne samo za doseganje ciljev Nata, temveč predvsem za doseganje lastnih ciljev in opremljanje Slovenske vojske, ter dodal: »Slovensko vojaško letalstvo ima prihodnost in za to se bomo trudili vsi, ki smo danes tukaj prisotni. Nihče ne more tega storiti sam. Politika sama brez vojske ne more nič, sama vojska brez politike pa tudi ne. Zato je naše ključno vodilo sodelovanje in pripravljenost na vedno nove in nove izboljšave. Pred nami so zahtevne naloge, da bomo vojaško letalstvo posodobili, da bo takšno, kot ga od nas državljanke in državljani tudi pričakujejo, kajti obseg nalog se v prihosnje ne bo zmanjševal, temveč kvečjemu povečeval. Nalog je veliko, tako v strogo vojaški sferi kot tudi na sferi zaščite in reševanja, in vse to bomo zmogli s skupnimi močmi, predvsem pa z medsebojnim spoštovanjem in dobrimi odnosi.«

Minister Šarec se je dotaknil tudi lanskoletnega požara na Krasu, ob čemer je izpostavil, da je Slovenska vojska na Krasu odigrala ključno vlogo pri gašenju iz zraka, ter dodal: »Videl sem nekatere med vami, ki ste bili tudi tam prisotni in na tem mestu se iskreno zahvaljujem vsem, ki ste dali takrat v nemogočih razmerah vse od sebe. Ko smo se vračali domov, smo videli ne samo pohvale gasilcem, ampak tudi Slovenski vojski. In takrat nas je vse navdajal ponos. In tega ponosa mora biti v prihodnje čim več. In ta ponos je tisto, kar Slovenska vojska premore, čast, odgovornost, tovarištvo, sodelovanje in predvsem neizmerno domoljubje.«

Pred slovesnostjo je na letališču Cerklje ob Krki potekala novinarska konferenca, na kateri so generalni direktor Direktorata za logistiko Željko Kralj, vodja projektne skupine za posodobitev letališča Cerklje ob Krki in svetovalec načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Milan Žurman ter poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube predstavili razvoj in posodobitev letališča Cerklje ob Krki ter zaposlovanje novih kadrov na področju vojaškega letalstva.

Na slovesnosti je polkovnik Gaube najzaslužnejšim pripadnikom letalskega polka in enot Slovenske vojske podelil medalje, plakete in zahvale 15. polka vojaškega letalstva. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva novemu tehniku letalcu Tomiju Mlakarju vročil letalski znak Krilca.

Prireditev, ki jo je povezovala Nataša Klobčaver, so kulturno obarvali kvintet Orkestra Slovenske vojske, kitarist Žan Bračun in pevka Veronika Strnad, ki je zapela avtorsko skladbo z naslovom Ljubim in pesem skupine Dan D z naslovom Čas. Po slovesnosti so si gostje ogledali tehnični zbor letal in helikopterjev ter letališko opremo letalstva Slovenske vojske.

Vojaško letalstvo je danes sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka bazirajo na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku