Skoči do osrednje vsebine

Predsednica in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar na obisku na ministrstvu

Ministrstvo za obrambo je danes obiskala predsednica Republike Slovenije in vrhovna poveljnica obrambnih sil dr. Nataša Pirc Musar, ki se je srečala z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Robertom Glavašem.

Predsednica Pirc Musar se je ob obisku seznanila z organizacijo, ključnimi nalogami in vsebinskimi področji dela obrambne politike, obrambnih zadev, obveščevalno-varnostne dejavnosti, zaščite in reševanja ter vojaške dediščine, pa tudi z delovanjem Nacionalnega centra za krizno upravljanje in pogoji za delo v vojni ali izrednem stanju.

Minister Marjan Šarec je z delegacijo predstavil načrte za prenovo strateških in planskih predpostavk za razvoj, modernizacijo in delovanje Ministrstva za obrambo ter kot eno ključnih nalog pospešitev in nadgradnjo modernizacije Slovenske vojske, s poudarkom na vključevanju slovenske obrambne industrije in povečanju vlaganj v raziskave in razvoj. Predsednica Pirc Musar in minister Šarec sta se pogovarjala tudi o izpolnjevanju sprejetih mednarodnih zavez in vzpostavitvi ključnih obrambnih zmogljivosti, ki bodo služile dvonamensko – tako v vojaške namene kot tudi na področju zaščite in reševanja. Kot pomembno temo sta predsednica in minister naslovila tudi kadrovsko popolnitev Slovenske vojske, pri čemer je predsednica Nataša Pirc Musar poudarila, da gre za enega najbolj domoljubnih poklicev. »Vsi si želimo, da bi se več mladih odločilo za ta res plemenit in domoljuben poklic. Verjamem, da je to najbolj domoljuben poklic, kar si jih lahko zamislimo. Gre za branike naše svobode, dostojanstva in temeljnih človekovih pravic,« je poudarila predsednica in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar ter dodala: »Slovenska vojska ni le orožje, temveč gre za mnogo več. Živimo v obdobju hibridnih groženj, ki jim tako Nato kot Slovenska vojska posvečata veliko pozornosti. V prihodnjem obdobju bo veliko sredstev namenjenih raziskavam in razvoju in verjamem, da lahko tudi vlaganja v moderne tehnologije prepričajo mlade, da se pridružijo Slovenski vojski.«

V drugem delu obiska je predsednica in vrhovna poveljnica obrambnih sil Republike Slovenije Nataša Pirc Musar obiskala Generalštab Slovenske vojske, kjer so vrhovno poveljnico obrambnih sil seznanili z organizacijo in ključnimi aktivnostmi Slovenske vojske. Kontingenti v mednarodnih operacijah in misijah so predsednici preko videopovezave predstavili svoje delovanje, nalogo in varnostno situacijo v državah, kjer delujejo. 

Video posnetek obiska si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.