Skoči do osrednje vsebine

Priporočila za potnike, ki potujejo na Kitajsko ali se s Kitajske vračajo

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil strokovna priporočila o osebni higieni in zdravstvenih ukrepih za zmanjšanje možnosti okužb.

V okviru Evropske komisije so bila sprejeta skupna priporočila držav članic Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora glede tveganj v zvezi z boleznijo covid-19 pri vstopu potnikov iz Kitajske v evropski prostor, ki so začela veljati 8. januarja 2023. Skupna priporočila Evropske Unije (EU), ki so bila sprejeta v okviru mehanizma za odzivanje na krizne razmere so:

  • Uporaba medicinske obrazne maske tipa IIR ali masko tipa FFP2/N95/KN95,
  • upoštevanje zdravstvenih ukrepov,
  • izvajanje naključnih testiranj potnikov,
  • testiranje odpadnih voda in sekvenciranje primerov pozitivnih testov.

Države članice EU so se tudi dogovorile, da do sredine januarja še enkrat ocenijo razmere in ukrepe znova preučijo. Republika Slovenija trenutno pozorno spremlja situacijo na Kitajskem in v drugih državah članicah EU, nadaljuje sistem epidemiološkega spremljanja in sekvenciranja pozitivnih primerov, spremlja prisotnost koronavirusa v odpadnih vodah na letih in letališčih ter nadaljuje z zaščito prebivalstva s cepljenjem proti bolezni covid-19, še posebej ranljivih skupin prebivalstva.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v ta namen pripravil strokovna priporočila o osebni higieni in zdravstvenih ukrepih za zmanjšanje možnosti okužb za potnike, ki potujejo na Kitajsko ali se s Kitajske vračajo ter letališko in letalsko osebje, da se preprečijo tveganja v zvezi z boleznijo covid-19 preko direktnih ali indirektnih letalskih letov iz Kitajske.