Skoči do osrednje vsebine

Pred počitnicami preverite veljavnost osebnih dokumentov

Preverite, ali imate ustrezen in veljaven dokument (osebno izkaznico ali potni list), še zlasti če boste med zimskimi počitnicami potovali v tujino. Če je veljavnost že ali bo kmalu potekla, pravočasno vložite vlogo za izdajo nove osebne izkaznice ali potnega lista.

Januarja in februarja 2023 poteče veljavnost 15.658 osebnim izkaznicam (januarja 6666 in februarja 8992) in 8355 potnim listom (januarja 3920 in februarja 4435). Do konca leta 2023 pa poteče veljavnost 154.248 osebnim izkaznicam in 61.619 potnim listom.

Vzorec biometrične in elektronske osebne izkaznice. Sprednja stran izkaznice, črno-bela fotografija, napis specimen, grb, podpis

Vzorec biometrične in elektronske osebne izkaznice | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Vloga za nov potni list ali osebno izkaznico

Vlogo za nov potni list ali osebno izkaznico lahko vložite na kateri koli upravni enoti tudi pred datumom poteka dokumenta. Priporočamo, da vlogo za nov dokument vložite vsaj 10 dni pred potovanjem.

Če ste v časovni stiski in potrebujete osebno izkaznico ali potni list hitreje, lahko prosite za nujno izdelavo dokumentov. V tem primeru bosta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne. Za nujno izdelavo dokumenta je treba ob vlogi plačati dvojno upravno takso.

Povprečna čakalna doba za izdajo novega dokumenta je en teden. Ker je zaradi potovanj v tujino pričakovati večje število vlog za izdajo osebnih dokumentov, se lahko čakalna doba tudi podaljša. Na spletni strani Cetisa najdete podatek o čakalni dobi za izdelavo dokumenta.

Če že imate novo osebno izkaznico (ki je biometrična in elektronska), si lahko naložite mobilno aplikacijo eOsebna, ki omogoča enostavnejšo uporabo osebne izkaznice.

Bodite pozorni na veljavnost listin otrok

Otroku do dopolnjenega tretjega leta starosti se izda potni list oziroma osebna izkaznica z veljavnostjo treh let, otroku od tretjega do 18. leta starosti pa z veljavnostjo petih let.

Staršem posebej priporočamo, da so pozorni na veljavnost listin otrok, saj te potečejo v krajšem času kot njihovi dokumenti.

Kam lahko potujete z osebno izkaznico?

Slovenski državljan lahko z veljavno osebno izkaznico vstopi in prebiva (do 90 dni) v vseh državah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija, Švedska), na podlagi dvostranskih sporazumov pa lahko potuje tudi v Albanijo in Švico. Prav tako lahko s slovensko osebno izkaznico potujete na Azore (sestavni del Portugalske), v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Gibraltar, Makedonijo, Martinik (odvisno ozemlje Francije), Moldavijo, Monako, San Marino in Srbijo.

Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list. Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Zato svetujemo, da se v primeru potovanja predvsem v države z vizumskim režimom pravočasno pozanimate o posebnih pogojih vstopa v te države na turističnih agencijah, spletnih straneh ali diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav.