Skoči do osrednje vsebine

Z mobilno aplikacijo eOsebna do enostavnejše uporabe elektronske osebne izkaznice

Z današnjim dnem je v spletnih trgovinah Google Play in App Store na voljo mobilna aplikacija eOsebna, ki omogoča enostavnejšo uporabo elektronske osebne izkaznice, s pomočjo katere se identificiramo pri uporabi spletnih storitev ter upravljamo z gesli elektronske osebne izkaznice.

Zaslonska slika prikaza aplikacije eOsebna

eOsebna | Avtor: Ministry of Public Administration

Z mobilno aplikacijo eOsebna želimo državljanom olajšati uporabo elektronske osebne izkaznice, kakor s skupnim imenom poimenujemo tri digitalna potrdila na čipu nove osebne izkaznice. Digitalno potrdilo za podpis in digitalno potrdilo za prijavo visoke ravni sta zaščitena s kodo PIN, medtem ko digitalno potrdilo nizke ravni omogoča prijavo brez vnosa kode PIN. Mobilna aplikacija omogoča brezstično uporabo elektronske osebne izkaznice, za kar se uporablja protokol NFC (angleško Near Field Communication).

Za njeno uporabo poleg osebne izkaznice s čipom potrebujemo še pametni telefon z operacijskim sistemom Android ali iOS, ki podpira protokol NFC. Tega podpira velika večina pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android in telefoni iPhone od modela 7 dalje.

EOsebna skupaj s pametnim telefonom deluje kot čitalnik osebne izkaznice s čipom in omogoča uporabo obeh digitalnih potrdil za prijavo (visoke ravni in nizke ravni). Ko imamo mobilno aplikacijo nameščeno na pametnem telefonu, moramo z njo povezati svojo osebno izkaznico, tako da prepišemo kodo CAN, ki je sestavljena iz 6 števk, te so navpično natisnjene ob desnem robu na sprednji strani osebne izkaznice. Z mobilno aplikacijo lahko povežemo tudi več osebnih izkaznic, kar omogoča, da npr. več družinskih članov uporablja svoje elektronske osebne izkaznice z enim samim pametnim telefonom.

Ko je elektronska osebna izkaznica povezana, se lahko z njo prijavimo v katerokoli spletno aplikacijo, ki omogoča prijavo prek storitve SI-PASS. To naredimo tako, da s seznama izberemo prijavo z elektronsko osebno izkaznico in mobilno aplikacijo. Pri tem lahko uporabimo bodisi brskalnik na mobilni napravi bodisi brskalnik na osebnem računalniku. V tem primeru moramo ob prijavi s kamero preko aplikacije eOsebna zajeti kodo QR, ki se izpiše na zaslonu osebnega računalnika.

Z mobilno aplikacijo eOsebna lahko urejamo nastavitve aplikacije ter pregledujemo podatke elektronske osebne izkaznice. Z mobilno aplikacijo lahko elektronsko osebno izkaznico tudi aktiviramo, ji spremenimo kodo PIN ali jo odklenemo s pomočjo kode PUK.

Na spletni strani Državnega centra za storitve zaupanja so objavljene dodatne informacije o elektronski osebni izkaznici in mobilni aplikaciji eOsebna.

Na tej spletni strani so na voljo tudi podrobnejši opisi postopka uporabe mobilne aplikacije eOsebna. V začetku januarja 2023 bomo uporabo mobilne aplikacije eOsebna podrobneje predstavili tudi v živo, na voljo pa bodo tudi video filmčki oziroma natančni video prikazi namestitve in uporabe mobilne aplikacije eOsebna.

Ob mobilni aplikaciji eOsebna seveda ostaja tudi klasičen način (s čitalnikom) uporabe elektronske osebne izkaznice za prijavo v elektronske storitve in za e-podpisovanje ter urejanje gesel.