Skoči do osrednje vsebine

Izdaja informativnih odločb o finančni pomoči zaradi izpada krme leta 2022

Obveščamo vas, da bomo danes, 20. decembra 2022 izdali in odposlali 9130 informativnih odločb v skupni vrednosti izplačil 4.205.810,94 evrov o finančni pomoči zaradi izpada krme leta 2022. Upravičencem bo finančna pomoč izplačana predvidoma v naslednjem tednu.

Upravičenec do finančne pomoči je nosilec kmetijskega gospodarstva, ki se ukvarja z živinorejsko proizvodnjo in je utrpel izpad krme zaradi suše leta 2022 in izpolnjuje pogoje iz odloka:

  • v letu 2022 je oddal zbirno vlogo v skladu s predpisi;
  • za nakazilo dodeljenih sredstev ima odprt transakcijski račun v skladu s 35. členom Zakona o kmetijstvu;
  • peti dan po uveljavitvi tega odloka nima neporavnanih obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih  obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, v višini, ki presega 50 evrov:
  • ima v letu 2022 v reji najmanj 2 glavi velike živine (GVŽ) povprečno obtežbo 0,9 GVŽ na hektar in kmetijske površine prijavljene v oceno škode, na katerih:
  • goji deteljno travne mešanice, deteljo, travno deteljne mešanice, pašno kosni travnik, planinski pašnik, trajni travnik – dvokosni, trajni travnik – tri in večkosni, trajni pašnik – sveže, lucerno in travniške sadovnjake in na katerih je poškodovanost:
    • vsaj 60 odstotkov znaša 38,00 evra na hektar
    • od 30 do 60 odstotkov znaša 19,00 evra na hektar
  • goji koruzo v zrnju, koruzno silažo, krmno ogrščico, krmno peso, krmno repo, krmno repico, krmni bob, krmni grah, krmni ohrovt, krmni radič, krmni sirek, krmno korenje in na katerih je poškodovanost:vsaj
    • 60 odstotkov znaša 95,00 evra na hektar
    • od 30 do 60 odstotkov znaša 47,50 evra na hektar.

 

Za izračun GVŽ se upoštevajo naslednje vrste rejnih živali: govedo, drobnica, kopitarji in prašiči.

Najnižji znesek dodeljene finančne pomoči znaša 100 evrov na upravičenca.

V skladu s prvim odstavkom 37. člena Zakona o kmetijstvu se šteje, da je vročitev opravljena 20. dan od dneva odpreme, navedenega na odločbi. Datum odpreme je enak datumu izdaje odločbe. Stranka lahko vloži ugovor na informativno odločbo v roku 15 dni od vročitve informativne odločbe pri Agenciji ali se s priporočeno poštno pošiljko pošlje na naslov: Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, Dunajska cesta 160, 1000 Ljubljana.

V primeru, da stranka odločitvi iz informativne odločbe ne ugovarja, postane informativna odločba dokončna. Šteje se, da se je stranka odpovedala pravici do pritožbe.